Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUSRET U BANSKIM DVORIMA

Plenković se sastao s generalima. Novi vođa HGZ-a jasno poručio koji su njihovi interesi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Hrvatske nastavlja s politikom jačanja sposobnosti i modernizacije Hrvatske vojske, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) na čelu s general-bojnikom Marinkom Krešićem, kojemu su predstavnici Vlade čestitali na izboru za predsjednika HGZ-a.

Premijer Andrej Plenković upoznao je predstavnike Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) s procesima nabave borbenih aviona Rafalea te oklopnih borbenih vozila Bradleyja, što su značajna ulaganja Vlade u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku kopnenu vojsku. Time se nastavlja politika jačanja sposobnosti i modernizacije Hrvatske vojske, uz kontinuiran rast obrambenog proračuna, poboljšanje statusa i materijalnih prava hrvatskih vojnika te ulaganje u opremu, priopćeno je iz Banskih dvora nakon sastanka Plenkovića i predstavnika HGZ-a predvođenih general-bojnikom Marinkom Krešićem.

Plenković je istaknuo je da su poštivanje digniteta Domovinskog rata i briga o hrvatskim braniteljima temeljne vrijednosti koje cijelo hrvatsko društvo treba njegovati, a Vlada čini sve da hrvatski branitelji imaju dostojanstven život u današnjoj Hrvatskoj, za čiju su slobodu i samostalnost dali sve.

Krešić je kazao da HGZ cijeni što Vlada čini na rješavanju pitanja važnih za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao i u pogledu ulaganja u Hrvatsku vojsku. Dodao je da Vlada i Hrvatski generalski zbor nastavljaju kvalitetnu suradnju i redovit dijalog o pitanjima važnima za Hrvatsku vojsku, domovinsku sigurnost, položaj i prava hrvatskih branitelja, dignitet Domovinskoga rata te gospodarski i društveni napredak Hrvatske.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u BiH, s obzirom na pregovore koji se vode o izmjenama tamošnjeg Izbornog zakona te je puna podrška političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH u daljnjim pregovorima kako bi se u dijalogu s predstavnicima Bošnjaka i Srba, uz podršku međunarodne zajednice, iznašlo rješenje koje će osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

''Dnevnom politikom nećemo se baviti jer to nije razina generala''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura" Zoran Milanović Aktualne teme Milanović: "Banožić je bio tamo gdje nije smio biti"

Hrvatski generalski zbor neće se baviti dnevnom politikom, kazao je Krešić u razgovoru za N1 nakon sastanka u kojem je istaknuo da ih zanimaju strateška promišljanja i kako kao sudionici rata mogu savjetom pomoći i i Vladi i predsjedniku Republike Hrvatske s kojim se također uskoro kane susresti: ''Podržavat ćemo i premijera i predsjednika, oni su izabrani da vode državu. Dnevnom politikom nećemo se baviti jer to nije razina generala''.

HGZ bi se uskoro trebao službeno oglasiti o ukrajinskoj krizi, a Krešić je poručio da su generali svakako za mir, a ne za rat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Marinko Krešić Hrvatski generalski zbor ima novog predsjednika: "Držat ćemo se načela pokojnog predsjednika Franje Tuđmana"
Pročitajte i ovo Andrija Jarak uživo s Marinkom Krešićem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "ne smije biti ključna referenca" Generalski zbor o prednosti pri zapošljavanju na mjesto školskih ravnatelja: ''Hrvatski branitelji ne bi trebali biti priveligirani"

Razgovaralo se i o aktualnim izazovima borbe protiv COVID-19, obnove nakon potresa, porasta cijene energenata te planovima Hrvatske za pridruživanje članstvu u Schengenskom prostoru i europodručju, navodi se u priopćenju s Markova trga.

Uz Plenkovića na sastanku s predstavnicima HGZ-a bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg te Damir Krstičević kao posebni savjetnik predsjednika Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene