Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uklonjeni šatori

Prekid blokade Varšavske: 'Početak radova bit će provokacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blokada radova Hoto grupe u Varšavskoj je obustavljena.

Prosvjednici su uklonili improvizirane šatore u kojima su danonoćno dežurali proteklih mjesec dana i najavili novu fazu kampanje usmjerenu prema institucijama koje bi trebale 'pravno raščistiti tu stvar do kraja'. Državno odvjetništvo i ekspertni tim Ministarstva kulture potvrdili su da je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je bila potrebna za izmjene GUP-a, a kojima je omogućena povećana gradnja u bloku i rampa u Varšavskoj, bila netočna i nezakonita, rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici Prolaz sestara Baković Atraktivno Država daje nekretnine u zakup: Pogledajte što se nudi i na kojim lokacijama

Sada je jasno da smo mi ti koji štitimo pravnu državu, a ne investitor, ustvrdio je Tomašević, dodavši da se bez mobilizacije građana ništa ne bi dogodilo i zahvaljujući njima je došlo preokreta nakon tri i pol godine upozoravanja na nepravilnosti. Suglasnost da je Konzervatorska podloga usklađena s izmjenama GUP-a krivotvorena je i više ne stoji, istaknuo je Tomašević, najavivši da će se tražiti odgovornost za potpisnice suglasnosti, pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir.

Na temelju te suglasnosti došlo je do izmjena GUP-a, koje bi se sada trebale staviti izvan snage, kao i do cijelog lanca dozvola koje su sada sve upitne, dodao je. Teodor Celakoski rekao je da se iz Varšavske odlazi privremeno, a bilo kakav početak radova shvatit će se kao provokacija i poticaj za masovne prosvjede te blokiranje ulaska u gradilište na Ilici. Nismo sigurni da ćemo tada više moći kontrolirati situaciju, dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene