Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Božja riječ'

Predstavljena knjiga nadbiskupa Nikole Eterovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup Nikola Eterović, glavni tajnik Biskupske sinode, objavio je knjigu 'Božja riječ – Razmišljanja o 12. općoj redovitoj Biskupskoj sinodi', koju je objavila Vatikanska izdavačka knjižara, a 9. ožujka predstavljena je u dvorani Radio Vatikana.

Božja riječ snažna kao grom, koji je tresao brdo Sion, a istovremeno diskretna i lagana poput vjetra, koji je prorok Ilija slušao na brdu Horeb, osim što je temelj života i poslanja Crkve, danas je više nego ikad svjetiljka koja osvjetljava hod svakog čovjeka, hrana vjere, stoga ju treba slušati, čitati, utjeloviti sve do otkrivanja, osim čitanja, njezina duhovnoga smisla.

Pročitajte i ovo Isaac Herzog, predsjednik Izraela Otkrio u intervjuu VIDEO Na tijelu mrtvog borca Hamasa pronađena knjiga Mein Kampf: "Proučavao je Hitlerovu ideologiju da mrzi i ubija Židove" Diplomatski pečat - sasvim osobno Tjedan Sveučilišta u Zagrebu "Diplomatski pečat – sasvim osobno": Knjiga koja govori o putu Hrvatske kroz 130 priča diplomata, političara i profesora

To je sažetak poruke sadržane u knjizi koja govori, ponovno predlažući središnje teme Biskupske sinode iz 2008. godine, održane na temu o Božjoj riječi, o homiliji i razmišljanju Svetoga pisma, kao neophodnim sredstvima za priopćivanje crkvenoga nauka, piše Katolička tiskovna agencija.

Osvrnuvši se na predstavljenu knjigu u razgovoru za Radio Vatikan nadbiskup Eterović je podsjetio kako su sinodski oci istaknuli da je liturgija povlašteno mjesto za riječ Božju, a homilija je sastavni dio službe riječi. Sveta misa je dakle važna kao mjesto gdje je naviještena, razmišljanja i moljena riječ Božja, a u homiliji se nastavlja Božje riječ i njezina primjena u svakodnevnome životu. Lectio divina – božansko čitanje – povezana je također s liturgijskim slavljem. Sinoda je jako naglašavala važnost osobne i zajedničke pripreme, po mogućnosti razmišljajući nad liturgijskim čitanjima prije odlaska u Crkvu, slijedeći metodu 'božanskoga čitanja', ali i poslije kako bi cijeli život kršćanina bio vezan uz riječ Božju – kazao je nadbiskup Eterović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene