Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proširenje skupina korisnika

Predstavljen nacrt zakona o psu pomagaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu socijalne politike i mladih u ponedjeljak na okruglom stolu predstavljen nacrt zakona o korištenju psa pomagača kojem je cilj proširiti korištenje psa vodiča sa slijepih osoba na druge korisničke skupine - osobe s invaliditetom, djecu s poteškoćama u razvoju i osobe koje boluju od kroničnih bolesti, kao što su dijabetes ili epilepsija.

Osim što se proširuju korisničke skupine kojima je pas neophodan za rehabilitaciju i u svakodnevnom životu, po novom zakonu psi pomagači postat će priznati kao psi rehabilitatori, rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Ustaška zastava (Foto: Dnevnik.hr) Sporni pozdrav Zoran Milanović: Za dom spremni je službeni pozdrav zločinačke organizacije Slika nije dostupna nije više nezavisna Je li i sada ''palo'' cvijeće? Nakon Siniše Varge i Milanka Opačić učlanila se u Bandićevu stranku

Navodeći kako u izradi zakonskog teksta sudjeluju brojne udruge i institucije, posebno se osvrnula na rad Centra za rehabilitaciju "Silver" u kojem se uče i treniraju psi pomagači. "To je čarobno mjesto puno dobre vibracije u kojem treneri uče i treniraju pse za pomaganje specifičnim kategorijama ljudi", rekla je Opačić.

Istaknula je da su novim zakonskim nacrtom predviđene oštre sankcije za one koji osobama s psom pomagačem budu branili kretanje na javnim mjestima. Djelatnici iz "Silvera" na okrugli su stol došli u pratnji svojih "učenika", koji su pokazali što sve znaju i kako pomažu osobi kojoj su dodijeljeni.

Retriverica obranila dom od provalnika unatoč snažnim udarcima

Prvo što uče su vježbe poslušnosti, odnosno da im je čovjek bitniji od stvari oko njega. Nakon toga počinje trening, a završna faza je učenje s instruktorom, kada se već zna kojoj će osobi pripasti. Sve te faze učenja i treninga rade se po međunarodno priznatim metodama i standardima, istaknuli su djelatnici "Silvera".

Predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić podsjetila je kako je u Hrvatskoj od 1998. na snazi Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča, koji je opravdao svoju svrhu pa je vrijeme za nove izazove, da psa pomagača dobiju i druge kategorije osoba kojima je potreban.

Predloženim zakonskim nacrtom koji je u javnoj raspravi do 30. svibnja uređuje se čitava problematika, od prava i obveza korisnika pasa pomagača, preko školovanja pasa od šteneta do odraslog psa, sve do propisa o radu stručnjaka koji sudjeluju u njihovu odgajanju i pomaganju u rehabilitaciji.

U Hrvatskoj se pravo na psa pomagača može ostvariti kroz sustav socijalne skrbi, a mnogim korisnicima to su omogućile udruge putem projekata i donacija. Vrlo je bitno, istaknuto je na okruglom stolu, da se postigne regionalna uravnoteženost i da svaka osoba dobije psa pomagača bez obzira u kojem dijelu Hrvatske živi.

Otkad je počeo raditi Centar za rehabilitaciju "Silver" na zagrebačkoj Dotrščini stvari su se poboljšale, tako da je smanjen broj slijepih osoba koje čekaju na psa vodiča. Godišnje ih sada čeka oko 20 do 30.

U Hrvatskoj trenutno rade 41 pas vodič, 63 terapijska psa i pet pasa rehabilitatora. Najčešće su to labradori i zlatni retriveri jer su iznimno tolerantni i dobro socijalizirani psi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene