Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana nakon prosvjeda

Prosvjedna akcija "Hrvatska može bolje": Tražimo ostavku Barišića i Vican

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O izazovima za budućnost Cjelovite kurikularne reforme govorili su predstavnici GONG-a, Foruma za slobodu odgoja i GOOD inicijative.

GOOD inicijativa za kvalitetno i sustavno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovni sustav danas će na konferenciji za medije nazvanoj "Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma: godinu dana kasnije" predstaviti prosvjednu akciju 'Hrvatska može bolje'" 1. lipnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog proceduralnih makinacija Pala prva ostavka zbog izbora voditeljice kurikularne reforme Slika nije dostupna 'Hrvatska može bolje': 'Jedine procedure koje vrijede na ministra podsjećaju na komesarijat i neka druga vremena'

O izazovima za budućnost Cjelovite kurikularne reforme, izostanku političke volje za provođenjem ključnih reformi u sektoru obrazovanja, te programu događanja kojima će biti obilježen taj tjedan ispred zagrebačkog Muzeja prekinutih veza govorili su Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja, Martina Horvat iz GONG-a i Marko Kovačić iz GOOD inicijative.

"Prije godinu dana okupilo se 50.000 ljudi diljem Hrvatske kako bi tražili bolju budućnost za našu djecu. Godinu dana poslije nismo se daleko pomaknuli. Reforma se ne provodi, iako je proračun za njenu provedbu povećan", kazala je Martina Horvat.

Kazala je kako se na obrazovanje u Hrvatskoj ne gleda kao na društveni prioritet.

"Mi smo se godinu dana poslije našli na početku jer vidimo da sve više interesnih skupina nastoji nametati svoje stavove preko obrazovanja", kazala je Horvat.

Kazala je kako su na tribinu uoči akcije pozvani i ministar obrazovanja i nova voditeljica ERS za kurikularnu reformu, ali nisu dobili odgovor.

"Od Plenkovića tražimo da ministra Barišića i Dijanu Vican razriješi dužnosti te da se ponovi postupak za izbor ekspertne radne skupine. Hodat ćemo od Trga bana Josipa Jelačića do Glavnog kolodvora i artikulirati sve one potrebe mladih kojima nije udovoljeno tako da im je preostalo jedino da isele iz države", kazala je Horvat.

"Tražimo ostavku Barišića"

Marko Kovačić iz GOOD inicijative kazao je kako će građani 1. lipnja prosvjedovati tražeći ostavku ministra Barišića.

"Tražimo da Plenković razriješi Barišića koji je plagijator. On pogoduje raznim interesnim skupinama i mijenja zakon kako bi on ostao neprocesuiran i kako bi rektor Boras ostao na dužnosti i nakon što je navršio 65 godina. Predsjedniče Vlade, na vama je red", kazao je Kovačić.

Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja istaknuo je kako je upitno ima li profesorica Vican uopće vremena baviti se kurikularnom reformom.

"Ne može nam se dogoditi da nam se obrazovanje vraća u srednji vijek. Mi moramo misliti o tome kako će Hrvatska izgledati za 30 godina", kazao je Bajkuša.

"Javni natječaj je fingiran"

Martina Horvat iz GONG-a kazala je kako se javni natječaj za izbor članova ERS fingirao.

"Mi ne znamo tko se sve prijavio. Dijelovi natječaja se ponavljaju. Nijedan dokument nije transparentan. Kriteriji nisu poštivani kod nekih kandidata. Mi zapravo ne znamo što se događa", kazala je Horvat.

Istaknula je kako ove godine ne očekuju tako masovno okupljanje kao lani.

"Kurikularna reforma nam je bila i emocionalno značajna veza, a svim ovim političkim postupcima to je postala prekinuta veza", kazala je Horvat nakon čega su u Muzej prekinutih veza odnijeli jedan transparent.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene