442917
442917
442917
442917
442917

'Jedine procedure koje vrijede na ministra podsjećaju na komesarijat i neka druga vremena'

  • , 11.07.2016., 09:51
  • Autor:
  • komentara

Civilne udruge okupljene u Inicijativu Hrvatska može bolje oštro osuđuju odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o imenovanju novog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja i onoga za Cjelovitu kurikularnu reformu.

 
 
 
 
Predrag Šustar (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)
Predrag Šustar (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Iz 'Hrvatska može bolje' upozoravaju kako je to nepoštivanje demokratskih procedura dovodi do završne devastacije obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

"Organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu 'Hrvatska može bolje' oštro osuđuje najavu MZOS-a o imenovanju članova/ica novog Povjerenstva za analizu i provedbu Strategije u području predtercijalnog obrazovanja, kao i povjerenstva koje će raditi na Cjelovitoj kurikularnoj reformi", priopćili su u ponedjeljak iz te inicijative.

Poručuju tehničkom ministru Predragu Šustaru kako je ovaj njegov potez protivan unaprijed određenim demokratskim procedurama koje je dostigla Hrvatska, pri čemu prvenstveno misle na jasno opisane procedure definirane Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije, zakonima te pratećim pravilnicima i dokumentima.

Povjerenstvo za analizu i provedbu Strategije, napominju, već postoji i osnovano je 2014. godine pri Uredu predsjednika Vlade RH, a u Strategiji je jasno navedeno da je za formiranje Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme nadležno Posebno stručno povjerenstvo za praćenje i provedbu Strategije, koje bira članove temeljem javnog poziva.

"Ovakva odluka još jednom pokazuje kako ministar i Vlada s tehničkim ovlastima kojoj je izglasano nepovjerenje zanemaruje transparentne demokratske procedure, glas 50.000 građana/ki koji/e su jasno poručili kakvu obrazovnu reformu žele, negira postojanje tijela koja su osnovana pri Uredu predsjednika Vlade RH i koja stručno i odgovorno obavljaju svoj posao o čemu je ministar obaviješten u više navrata. Ignorira Zakone i nacionalne strateške dokumente usvojene u Hrvatskom Saboru, a pri tome omalovažava one koji su stvarni kreatori i provoditelji reforme u Hrvatskoj - učitelje/ice i obrazovne radnike/ce", navode iz "Hrvatska može bolje".

"Ministar kojeg javnost već percipira kao najgoreg ministra obrazovanja u povijesti Hrvatske, uz svu štetu koju je dugoročno nanio obrazovnom sustavu RH, ovim zadnjim postupkom još jednom pokazuje kako jedine procedure koje za njega vrijede i koje poznaje su one koje su se koristile u nekim prošlim vremenima, a koje više podsjećaju na komesarijat, nego na Ministarstvo u jednoj demokratskoj zemlji koja je članica EU", dodaju u priopćenju.

Ovakvim potezima, upozoravaju, dugoročno se devastira obrazovni sustav i uništava ogroman reformski potencijal kojeg je ova reforma imala tamo gdje je to bilo najvažnije - na terenu, među učiteljima/icama, roditeljima te učenicama i učenicima.

Najavljuju kako će i dalje nastaviti raditi na okupljanju dionika koji se zalažu za konsolidiranu demokraciju u kojoj je obrazovanje prioritet. Osim toga, dodaju, o ovom potezu ministra Šustara, koji odstupa od procedura stipuliranih u Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije, izvijestit će relevantne međunarodne institucije kojima je i Strategija i Cjelovita kurikularna reforma predstavljena. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se