Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret izborima

Plenković primio Žigmanova uoči izbora u Srbiji: "Aktivno pratimo položaj Hrvata"

Premijer Andrej Plenković dolazi na sastanak
Premijer Andrej Plenković dolazi na sastanak Foto: Nera Simic/Cropix
Premijer Andrej Plenković i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov sastali su se u utorak da bi raspravili status Hrvata u Srbiji ususret predstojećim izborima u susjednoj nam zemlji.

Iz ureda predsjednika Vlade izvijestili su u utorak da se premijer Andrej Plenković sastao s Tomislavom Žigmanovom, ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV).

Sastanak dvojice političara nastavak je dijaloga o snažnoj podršci hrvatskoj zajednici u Srbiji, a održao se ususret predstojećim izborima u susjednoj zemlji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Urušit ćete Srbiju" Vučić žestoko lobira za svoju stranku na parlamentarnim izborima: Spreman je i na očajnički potez

Jedna od glavnih tema na sastanku bilo je poboljšanje statusa Hrvata u Srbiji te sustavna rješenja povezana s tim pitanjem.

"Hrvatska vlada aktivno prati položaj Hrvata u Srbiji te realizira brojne projekte koji pridonose boljem položaju", stoji u izvještaju Ureda.

Od 2016. do danas hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji dodijeljeno je više od 5 milijuna eura. Jedan od značajnijih projekata u kojima je sudjelovala hrvatska Vlada s financijskom potporom od gotovo 2 milijuna eura jest izgradnja Hrvatskog doma u Subotici otvorenog u lipnju 2023. godine, koji je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Pročitajte i ovo Vojska u Estoniji vojne vježbe Ova europska zemlja priprema se za napad Rusije: "Doći će do nove invazije. Pitanje nije ako, nego kada"

Pročitajte i ovo Sjednica Gradske skupštine Na sjednici Gradske skupštine Tomašević prozvao HDZ-ova zastupnika Hermana zbog Resnika: "Ili bezočno lažete ili ne znate čitati"

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama u Republici Srbiji, uključujući i izvršnu vlast. Naglasio je da cijeni ostvarenja predstavnika hrvatske zajednice u Narodnoj skupštini i u Vladi Republike Srbije te je izrazio nadu i vjerovanje da će se takva pozitivna praksa i nastaviti.

Svojem gostu Tomislavu Žigmanovu zaželio je uspjeh na predstojećim izborima i zadržavanje mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene