Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik Sabora svojim ribičkim vještinama prekršio zakon!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora, Luka Bebić, našao se na udaru ribarskih udruga. Lavinu kritika pokrenula je njegova izjava o osobnom velikom ulovu ribe. Sve bi bilo u redu i ribičke vještine predsjednika Sabora bile bi za svaku pohvalu da Bebić pri tome nije prekršio zakon!

U neobaveznom razgovoru o moru i brodicama predsjednik Sabora okupljenom se društvu, u kojem je bilo i pripadnika 'sedme sile', pohvalio svojim ribičkim vještinama. 

Pročitajte i ovo Lika Poziv Domagoja Mikića Ekološka bomba u srcu Like: "Oni znaju da se to ne smije, zato su ga bacili kad nitko nije vidio" Ilustracija Čak 15 ljudi zatražilo pomoć Napadaju kupače, sišu krv: "Traže madeže, bradavice i male ranice na koži"

'Rekao je da on isto ima jedan brod, plastičnu Istranku od 6 metara, koja mu služi za ležerne đite po otocima i valama. Istaknuo je da se ne želi hvaliti, ali je naglasio kako je jedno jutro lovio i to jutro izvukao 18 palamida', prenio je novinar Denis Krnić Bebićevu izjavu.

Bebićev bi ulov bio za svaku pohvalu da nije prekršio Zakon o morskom ribarstvu. Palamida je riba prosječne težine između 60 dekagrama i 10 kilograma. Jednostavnom računicom, 18 njih koje su se navodno našle u mreži Luke Bebića prelaze pet kilograma. Zakon propisuje kako preko te težine smiju loviti samo gospodarski ribari. A predsjednik Sabora to nije. 

'U principu ga ne može snaći nikakva kazna iz prostog razloga što se radi samo o njegovoj izjavi, međutim čitav je problem u tome ako visoko pozicionirani čovjek Hrvatskog sabora u javnim medijima izjavi da je prekršio zakon, šta onda možemo očekivati od malog čovjeka koji bi se isto tako trebao tog zakona pridržavati', rekao je Siniša Kekez iz udruge 'Riblje oko'.

Je li predsjednik Sabora znao da je bogatim ulovom počinio prekršaj i što je učinio sa zabranjenim ulovom, nismo uspjeli doznati. Na službenom je putu u Bugarskoj. Ako se ribarski inspektori ipak odluče pozabaviti ovim slučajem, mogla bi ga stići kazna od 5 do 10 tisuća kuna. 

Resorni ministar Božidar Pankretić u telefonskom razgovoru rekao nam je da je posao inspekcijskih službi da utvrđuju je li netko prekršio zakon ili ne. Trebalo bi, kaže, istražiti koliko su ribe bile teške, je li ulov prijavljen. Hoće li upozoriti Luku Bebića da ne smije loviti toliko ribe, nije želio reći, no poručuje kako se predsjednik Sabora treba držati zakona kao i svi ostali građani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene