Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenio retoriku

Josipović uoči sastanka s Nikolićem: 'Moj posjet Srbiji neće zakomplicirati stanje u zemljI'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik uoči službenog posjeta Srbiji rekao je, za Dnevnik Nove TV, kako se nada dobroj suradnji s aktualnom srbijanskom vlašću! Hrvatska i Srbija imaju brojna otvorena pitanja - jedno od Josipoviću najvažnijih, je rješavanje pitanja nestalih. No tu je i tužba za genocid, za koju kaže da je vlada ta koja odlučuje treba li je povući.

Nakon dvije godine, predsjednik Josipović ponovno ide u Beograd. Prvi puta otkako je Tomislav Nikolić postao predsjednik Srbije. Smatra li predsjednik da će njegov odlazak u ovom trenutku zakomplicirati situaciju u zemlji? 'Ne, dapače ja mislim da uvijek kontakti samo mogu pomoći, a braniteljske udruge imaju što za reći i što za napraviti ovdje u Hrvatskoj posebno na rješavanju problema kojeg mi imamo', smatra predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Xi Jinping i Vladimir Putin Prijateljski razgovori Sastanak moćnih nuklearnih sila: Vladimir Putin putuje u Peking Lampioni ispred sjedišta Domovinskog pokreta - 1 Jasna poruka Netko je zapalio lampaše ispred sjedišta Domovinskog pokreta

Ima nekoliko razloga, tvrdi Josipović, zašto je baš sada odlučio otići u Srbiju. Onaj prijelomni je kaže to što je srbijanski predsjednik Nikolić promijenio retoriku. Podsjetimo, Nikolić je isticao kako je ideja o Velikoj Srbiji njegov nedosanjani san, a za Vukovar je govorio kako je srpski grad.

>> VIDEO Ivo Josipović i Tomislav Nikolić poljubili se tri puta

'Predsjednik Nikolić ima danas drugačiji položaj, drukčiju retoriku, moramo obostrano naći jedan primjereni način komuniciranja koji će bit prihvatljiv i nama i našim javnostima. Meni je drago da je došlo do te promjene', kaže Josipović.

Hrvatska i Srbija imaju brojna otvorena pitanja - granice, povratak izbjeglica. No ono najvažnije za Josipovića je pitanje nestalih. No veliki je problem to što Srbija ne želi otvoriti svoje arhive. Jesu li sadašnja Vlada i predsjednik Nikolić spremni na suradnju da se uistinu taj problem riješi? Predsjednik kaže - da. 'Mislim da jesu spremni na kraju krajeva kad sam preuzeo dužnost bilo je preko 2000 ljudi koje se tražilo a sad smo taj broj znatno smanjili tražimo nešto više Hrvata ali i dosta Srba. Rješavanje sudbine nestalih je zalog budućih dobrih odnosa', kazao je predsjednik.

S predsjednikom Nikolićem posjetit će Hrvate koji žive u Srbiji. Mnogi su protjerani iz svojih kuća a oni malobrojni koji su ostali i dalje osjećaju poslijeratni strah. Suživot, kažu, nije lak. Nemaju prava kao manjina. 'Ima naravno stvari koje želimo da budu kvalitetnije riješene u prvom pitanju to je pitanje obrazovanja, dostupnost literature na vlastitom jeziku. Pitanje kulturne razmjene pitanje sudjelovanja u političkom životu', drži predsjednik Josipović.

Josipović često ističe da ukoliko se ispune svi zahtjevi iz tužbe za genocid, da onda ona nema ni smisla i da bi ju trebalo povući. 'To je nadležnost vlade da procjeni da li je ona razina rješavanja problema koje smo dostigli dovoljna ili nije', kaže.

Važan je faktor i strah politike kako će javnost reagirati na povlačenje tužbi, smatra Josipović, ali ne misli da je tužba odlučujuća za odnose Hrvatske i Srbije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene