Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo kako razmišlja novi srpski predsjednik

Nikolić: Vukovar je bio srpski grad, Hrvati se tamo nemaju što vraćati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Nikolić novi je predsjednik Srbije i to više nije vijest, no Frankfurter Allgemeine Zeitung napravio je intervju s njim neposredno prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji.

Njihovom novinaru, Michaelu Martensu, Nikolić je odgovarao na vrlo konkretna pitanja, od snova o velikoj Srbiji, preko njegove uloge u ratu, četničke prisege na Romaniji, do otvorenog poziva na razaranje Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij"

Nikolić je pojasnio Martensu zašto se 1995. deklarirao kao član četničkog pokreta. Njemačkom je novinaru objasnio kako su četnici bili specijalna postrojba vojske prije Drugog svjetskog rata. "One su bile u prvim borbenim redovima, prvaci, koje su izvodile najteže akcije", rekao je.

"Četnici su bili oklevetani"

"Za vrijeme Drugog svjetskog rata četnici su, kao monarhističke trupe u domovini, bili podržavani od strane saveznika. Ali onda su pobijedili partizani i podrška saveznika je prešla na njih. Četnici su bili oklevetani", istaknuo je Nikolić.

Svoju ulogu u ratu i srpskoj agresiji na Hrvatsku i BiH, opisuje kao dobrovoljačku te dodaje kako ga toga nije nimalo sram. "Dodijeljena mi je titula četničkog vojvode", naglasio je i dodao kako je bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević 1993. godine četnike optužio za spremanje rušenja vlasti. Tada se četnički pokret i raspao. "Tada sam rekao da kao četnički vojvoda moram uvijek ostati četnik i da ću, ako me netko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju", poručio je.

Neostvareni snovi

Priznao je kako još uvijek ima nedosanjani san o velikoj Srbiji te pojasnio svoj stav oko toga. "Ima snova koje čovjek nikad ne može ispuniti. Ali već odavno vidim da je Hrvatska jedna međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promjena granica. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Martensu Nikolić. Naglasio je kako ne vjeruje da će se ti snovi ikad više ispuniti.

Martens ga je suočio s konstatacijom da u Vukovaru sada živi više Srba nego prije deset godina, a Nikolić je nedvosmisleno odgovorio i jasno poručio svoj stav o hrvatskom gradu heroju. "Vukovar je bio srpski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati", istaknuo je.

Raskrstio s prijašnjom ideologijom

Svoj poziv na opći napad na Dubrovnik iz studenoga 1991. godine Nikolić pojašnjava kao reakciju na rušenje srbijanskih kuća u okolici Dubrovnika. "Govorio sam kao građanin. Partija je tek bila osnovana. Ali ovime se jezgri problema u regiji Dubrovnika nismo ni približili. Preko noći su sve srpske kuće porušene, sve! Mi Srbi smo rado živjeli u okolini Dubrovnika, tamo smo imali kuće. I onda dođoše novi vlastodršci i preko noći porušiše sve srpske kuće. Kako je onda trebalo reagirati? Kad srpske kuće gore, što je trebalo reći? Pa dobro, neka gore, jer su srpske?", pita se Nikolić.

Nikolić je njemačkom novinaru dao do znanja i kako je raskrstio s prijašnjom ideologijom. Martens ga je citirao s izjavom za Vesti 2003. godine: "Što se tiče Hrvatske, s njima, u okviru ovih granica, nećemo imati diplomatskih odnosa". Nikolić se sad ograđuje od toga. "Ja sam se od toga udaljio i pošao drugim putovima. Jedan sam od tvoraca novog srpskog ustava, u kojem su europske vrijednosti ovjekovječene. Vlada mi, naravno, pokušava podmetnuti da moje okretanje prema EU nije iskreno, ali to je besmislica", rekao je.

Na kraju je rekao i kako se on ne vidi kao zločinac, niti za koga. "Za Hrvatsku ja nisam zločinac. Ni kao građanin nisam zločinac. Za Hrvatsku ću biti jedan predsjednik, kojeg je narod Srbije izabrao. Ako Hrvatska hoće, surađivat ćemo. Ako neće, to je pravo Hrvatske. Hrvatska će uskoro biti članica EU, ali u odnosu na Srbiju, ona je nepravedno privilegirana. Pitanje srpskih prognanika iz Hrvatske i njihove imovine nije riješeno", smatra Nikolić.

Tko je zapravo novi srbijanski predsjednik, možete pogledati večeras u 22:35 u magazinu Provjereno.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene