Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presjednik Ivo Josipović:

'Hrvatska će u borbi protiv Islamske države ponuditi humanitarnu pomoć'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ono što prakticira Islamska država jedno je veliko zlo; to je opasnost po čovječanstvo i po temeljne vrijednosti naše civilizacije. No svijest o toj opasnosti ne smije nas odvesti u islamofobiju', poručuje predsjednik Josipović.

Predsjednik Ivo Josipović gostovao je u Dnevniku Nove TV uživo iz New Yorka gdje se nalazi na Općoj skupštini UN-a, te je pojasnio što za Hrvatsku znači sudjelovanje u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države. Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama je, naime, u utorak počela sa zračnim udarima na ciljeve Islamske države i u Siriji.

Predsjedniče, vidjeli smo da je Amerika je s partnerima započela vojnu operaciju protiv Islamske države. Naglasili ste da Hrvatska tamo neće slati svoju vojsku već da smo politički dio te protuterorističke koalicije. Što ste točno pod tim mislili i kakav angažman Hrvatska nudi u tom partnerstvu?

To podrazumijeva svijest o tome da je ono što prakticira Islamska država jedno veliko zlo; to je opasnost po čovječanstvo i po temeljne vrijednosti naše civilizacije. Kao što je rečeno i u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, to nije islam, to je njegova karikatura, njegova zloupotreba. Hrvatska politički stoji iza te koalicije, mi smo dio te koalicije i naravno da ćemo u slučaju potrebe pružiti humanitarnu pomoć.

Josipović o slanju Hrvata u borbu protiv IS-a

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Koja je u sigurnosnom smislu, regionalna uloga Hrvatske, s obzirom na evidentnu prisutnost sljedbenika Islamske države u našem susjedstvu - Bosni i Hercegovini i na Kosovu?

Činjenica je da postoji prisutnost o kojoj govorite, ne samo u tim zemljama nego i u drugim zemljama poput Austrije. Mi surađujemo s tim prijateljskim državama na planu razmjene informacija. No, važno je da nas činjenica da postoji opasanost od Islmske države ne smije nas odvesti u islamofobiju. Moramo nastaviti miran i kvalitetan suživot s našim sugrađanima muslimanima koji daju tako veliki doprinos našem boljitku. Moramo nastaviti dobru suradnju s BiH i Kosovom i na sigurnosnom planu, tu je naša suradnja bogata i dobra.

Predsjedniče, ne možemo se ne dotaknuti teme nacionalne sigurnosti, osobito kad je energetika u pitanju. Kakav je Vaš stav oko moguće odluke uprave Ine da zatvori rafineriju u Sisku?

Ta odluka nikako nije dobra. Gubitak svakog radnog mjesta škodi. Trebalo bi taj problem riješiti u okviru pregovora, i vidjeti što je najbolje za Inu, za hrvatske interese ali i za interese naših mađarskih partnera. Čini mi se da takav jedan potez predstavlja kršenje sporazuma i dogovora o tome što bi Ina i kako trebala raditi, odnosno kako se razvijati. Moja apel Vladi je da kroz pregovore ne dopusti niti jedan nepromišljen korak. Svaka promjena u Ini mora biti rezultat promišljene politike i jasne budućnosti Ine kao naše strateške kompanije.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene