Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Karamarko nije Merkel'

Kandidati ne bi mijenjali izbor predsjednika: Sa šefom HDZ-a ne slaže se ni Grabar Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S izjavom Tomislava Karamarka da je izbor predsjednika u Saboru racionalan ne slažu se kandidati za predsjednika, pa ni Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednika države, kažu predsjednički kandidati, i dalje treba birati izravno - na izborima, kao i do sada. S izjavom Tomislava Karamarka da je izbor predsjednika u Saboru - racionalan, čini se, ne slaže se ni njegova stranačka kolegica. Ivo Josipović ide i korak dalje, pa Karamarku prijeti da će mu, dođe li do promjena - takvu namjeru rušiti na referendumu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednički izbori '20 posto glasača tražilo neku novu pravednost' Slika nije dostupna Interaktivna karta OVDJE provjerite rezultate izbora po županijama i gradovima

Ivu Josipovića naljutila je ideja Tomislava Karamarka da se predsjednik države bira u Saboru.

Josipović: HDZ želi kancelarskim sustavom uskratiti građanima izbor predsjednika

'Jasno je da niti je, nažalost, naša demokracija njemačka demokracija, a još manje gospodin Karamarko Merkel', kaže Josipović. Iz Opuzena je poručio da bi to bilo silovanje demokracije.

'Ja bih svakako inicirao referendum, zajedno s drugim građanima, skupio bih potpise i s građanima srušio jednu takvu nakaradnu ideju', poručio je.

Kolinda, čini se, ne dijeli mišljenje s Karamarkom

O toj ideji, Tomislav Karamarko u Splitu je u nedjelju govorio ovako: 'Gledajte, pa to bi bilo racionalno'. No, sa stranačkim šefom, čini se, mišljenje ne dijeli Kolinda Grabar Kitarović.

'Predsjednički izbori moraju biti izravni i da je to najdemokratskiji način izbora predsjednika, odnosno predsjednice republike', rekla je ekipi Dnevnika Nove TV.

Tako se, kaže Grabar Kitarović, predsjedniku daju ovlasti koje nisu zapisane u Ustavu.

Josipović protiv toga da se Predsjednik bira u Saboru

'A to je da je ona glas naroda. Da je arbitar, izvanstranačka, i iznadstranačka osoba koja zastupa nacionalne narodne interes, a ne interese stranaka u saboru', objasnila je.

Da je riječ o opstrukciji demokracije, misli Milan Kujundžić.

I Kujundžić i Sinčić protiv

'Zapravo je Karamarko poslao poruku da gospođa Grabar Kitarović nema što raditi, da će on vladati kao apsolutista cijelom Hrvatskom, i to je nova prevara naroda, hrvatski narod će zauvijek birati predsjednika države', poručio je Kujundžić.

Ni Ivan Vilibor Sinčić ne bi mijenjao način izbora, ali bi nešto drugo. 'Treba naravno u izbornom procesu srediti biračke popise i imati bolju kontrolu glasova', kaže.

Kujundžić objasnio: Nisam protiv trećeg entiteta, već protiv raspada

Uz to što se o ovom pitanju slažu kandidati, s njima se slažu i predsjednici Vlade i Sabora.

'Treba zadržati balans državnih institucija koje ima Ustav i treba ih poticati na suradnju i međusobnu kontrolu', smatra predsjednik Sabora Josip Leko.

'Ja to ne bih mijenjao, a inače, takve genijalne inicijative bih cijenio više izvan perioda izbora, sad smo u izborima, ne znam što znači takav prijedlog', poručio je premijer Zoran Milanović .

No, osim što ne bi da predsjednika bira sabor, ne bi si smanjivali ni ovlasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene