Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moj izborni projekt je pravi put'

Ivo Josipović predstavio izborni projekt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović predstavio je u subotu u Karlovcu izborni projekt s kojim se natječe za još jedan mandat, istaknuvši kako je paket ustavnih promjena koje predlaže ozbiljna i temeljita reforma države i političkih odnosa bez koje nema gospodarskog oporavka.

Ivo Josipović ustavnim promjenama predlaže izborni sustav s preferencijalnim glasanjem tako da pola Hrvatskog sabora bude birano neposredno, imenom i prezimenom, a druga polovica po stranačkim listama; uz bolju profilaciju referenduma predlaže da građani s deset tisuća potpisa mogu uvrstiti u dnevni red Hrvatskog sabora neku temu; predlaže da Hrvatska činiti pet do osam regija umjesto sadašnjih dvadeset županija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobili brojne pozive Građanima stižu neprimjerene poruke: Josipovićev stožer zbog njih prozvao HDZ! Slika nije dostupna UŽIVO na Novoj TV i na Dnevnik.hr 'Sve možemo večeras očekivati i miran razgovor i žustru raspravu'

"Moj ustavni paket ozbiljna je i temeljita reforma cijele države i političkih odnosa koji jamči rast odgovornosti onih koji su izabrani. To je novi okvir koji će pratiti iskustva drugih zemalja, a koja su pokazala da nema gospodarskog oporavka bez promjena kakve sadrži moj izborni projekt, za koji tvrdim da je pravi put“, rekao je Josipović na na svojoj prvoj tribini o ustavnim promjenama kao dijelu svog izbornog programa, održanoj u punoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”.

"To je projekt novog ustava za moderniju Hrvatsku, projekt nove Hrvatske, Druge Republike", kazao je Josipović. Ustav Republike Hrvatske bio je odličan tranzicijski okvir za razvoj demokracije, na njemu je utemeljena Hrvatska, ali prošlo je vrijeme i potreban je novi okvir za budućnost Hrvatske, rekao je.

Promjene bi obuhvatile izborni sustav s preferencijalnim glasanjem i na parlamentarnim izborima, radi porasta povjerenja građana u Hrvatski sabor, što podrazumijeva i rast unutarstranačke demokracije, možda po modelu 'jedan član, jedan glas', rekao je. "Želio bih da pola Hrvatskog sabora bude birano neposredno, imenom i prezimenom, a druga polovica po stranačkim listama, stručnjaci bi trebali još razraditi modalitete, ali to je moja temeljna ideja", rekao je.

"Uz bolju profilaciju referenduma predlažem i jednu potpunu novost, koja će smanjiti potrebu građana za čestim referendumima, a to je da se Ustavom jamči da građani uz sakupljenih deset tisuća potpisa mogu uvrstiti u dnevni red Sabora neku temu, a ankete su pokazale da građani s visokih 76 postotaka to podržavaju", rekao je i dodao kako primjerice deset tisuća Karlovčana može donijeti odluku da se u Saboru provede rasprava o obrani od poplave.

Prema njegovu prijedlogu Hrvatsku će činiti pet do osam regija, umjesto sadašnjih dvadeset županija, čime će se, rekao je, stvoriti nove poticajne mogućnosti jer bi se smanjile procedure i omogućio razvoj. Princip novog ustroja ustroja uvažavao bi teritorijalnu i gospodarsku cjelovitost te povijesne okolnosti, kazao je te za primjer naveo Slavoniju. Ta potencijalno bogata regija, rekao je, podijeljena je u nekoliko županija i nije moguće racionalno urediti, primjerice, sustav navodnjavanja.

"U našoj je anketi, na pitanje podržavaju li regionalizaciju s pet do osam regija, ogroman broj od 80 posto građana rekao da podržava, kao i preferencijalno glasanje. Na pitanje treba li ubuduće predsjednika birati u Hrvatskom saboru ili kao sada, neposredno na izborima, čak se 94 posto građana izjasnilo za neposredni izbor", rekao je Josipović. Ulogu predsjednika kojeg bi birao Sabor nazvao je "fikus predsjednikom ovisnom o Saboru, a ne neovisnom zastupniku građanki i građana koji su ga birali."

Jedan od prijedloga za ustavnu promjenu je i da se automatski dužnosnici pod sumnjom u počinjenje nekog ozbiljnog kaznenog moraju suspendirati s dužnosti, a taj je prijedlog, rekao je Josipović, podržava čak 95 posto naketiranih građana.

Izrazio je nadu da će Sabor, nakon što se kroz javnu raspravu izbruse njegovi prijedlozi za ustavnu reformu, prihvatiti promjene. "Ako se to ne dogodi, ako ne bude volje i razumijevanje da je došlo neko novo doba, onda ću potražiti savezništvo građana na referendumu i siguran sam da ćemo naići na dobar odjek".

Na tribini je podršku kandidatu Josipoviću dao europarlamentarac Tonino Picula (SDP) koji je njegovu kampanju nazvao pobjedničkim putom čiji ciljevi i vrijednosti se zrcale u europskom zajedništva, „pa se moraju zrcaliti i u našem Ustavu“.

"Zbog vrlo kompleksnog regionalnog identiteta imamo povećanu odgovornost i prema susjedstvu, kojem trebamo biti nadahnuće. Predsjednik Josipović predstavljao je odlično u proteklih pet godina Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, otvarajući i tabu teme, što puno znači za buduću harmonizaciju ovog prostora", rekao je Picula i ustvrdio da je Josipović "doista kompetentan da taj nedovršen posao harmonizacije nastavi i narednih pet godina." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene