Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Crnoj Gori

Grabar Kitarović: Izborni legitimitet je bitan za funkciju predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović rekla je u utorak na Prevlaci kako smatra da predsjednika, odnosno predsjednicu trebaju i dalje na neposrednim izborima birati građani.

Način izbora predsjednika problematizirao je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarka, koji se po pisanju tjednika Globus, zauzeo za rekonstrukciju institucije predsjednika Republike i najavio da će HDZ, ako dođe na vlast, ići na kancelarski sustav, u kojem bi se predsjednik birao u parlamentu, a ne više izravno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadovoljni ili ne? Evo kako su Josipović i Grabar Kitarović doživjeli sučeljavanje Slika nije dostupna Dobili brojne pozive Građanima stižu neprimjerene poruke: Josipovićev stožer zbog njih prozvao HDZ!

Zamoljena da komentira te Karamarkove najave, Grabar Kitarović je naglasila kako neposrednim izborom predsjednik dobije legitimitet u narodu. "Smatram kako je izborni legitimitet koji se dobije na izborima bitan za funkciju predsjednika te kako je bitno da on bude iznadstranački, kako bi mogao biti korektiv i arbitar u funkcioniranju državne vlasti", rekla je predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Na upit očekuje li da će svojim odlascima u Mostar i Tivat dobiti potporu dijaspore, ustvrdila je kako ne smatra da će taj dio glasačkog tijela biti "jezičak na vagi" te istaknula da birače izvan Hrvatske ne promatra kao vanjsko biračko tijelo.

Grabar Kitarović je komentirala i nedavnu odluku DIP-a koji je ustvrdio kako su njezine donatorske večere zakonite. "Cijelo vrijeme sam tvrdila da je sve zakonito, da je transparentno i po pravilima. Žao mi je zbog medijske hajke koja je nastala prije ove odluke, a pozivam DIP i GONG da istraže izvore financiranja ostalih predsjedničkih kandidata", rekla je Grabar Kitarović, pozivajući DIP i GONG da provjere izvore financiranja ostalih predsjedničkih kandidata.

O ideji ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, kazala je kako Hrvatska mora imati neku pričuvu te kako se ne može osloniti samo na profesionalne snage. "Mislim i da bismo morali imati neku pričuvu i da bi većina mladih htjela proći neku vojnu obuku. Ne možemo se osloniti samo na profesionalne snage. Mislim da ne bi bilo loše da se razmisli makar o mjesec dana roka ljeti, ali ja bi išla na to da se mladim ljudima isplati makar neka minimalna plaća, tako da to bude korisno i državi, ali i da se mladi ljudi osjećaju korisno", rekla je Grabar Kitarović te istaknula kako su njoj vojne obuke pomogle u uvjetima rata, ali i mira.

Kandidati ne bi mijenjali izbor predsjednika: Sa šefom HDZ-a ne slaže se ni Grabar Kitarović

Ocijenila je da se pitanje neriješenih granica sa Slovenijom, Srbijom i Crnom Gorom "ne može više stavljati pod tepih", te da bi, ako nije moguć dogovor na temeljima dobrosusjedskih odnosa, stvari trebalo staviti na razinu Međunarodnog suda pravde.

Inače, Grabar Kitarović sastala se u Tivtu s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori istaknuvši tom prilikom kako svojim dolaskom želi poručiti da će se, bude li izabrana za predsjednicu, brinuti o Hrvatima izvan domovine.

"Razlog mog dolaska nije ubiranje glasova, već želim pokazati da ću kao predsjednica Republike Hrvatske posebno brinuti o Hrvatima izvan domovine i da smo mi svi dio jednog naroda bez obzira gdje živjeli", izjavila je nakon susreta Grabar-Kitarović.

"Kada je riječ o izborima, računam na glasove hrvatskih državljana. Mi kao Republika Hrvatska imamo ustavnu obvezu, a kao predsjednica posebno ću se brinuti o Hrvatima izvan domovine", istaknula je Grabar-Kitarović.

Kandidatkinju na hrvatskim predsjedničkim izborima dočekali su ispred Doma "Josip Marković" u Donjoj Lastvi kotorski biskup mons. Ilija Janjić i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković. Na sastanku iza zatvorenih vrata prisustvovali su predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori, predsjednik HGD iz Kotora Mirko Vičević, predsjednik nevladine organizacije "Sveti Jeronim" iz Bara Vladimir Marvučić, predsjednik nevladine organizacije "Dux Croatorum" Adrijan Vuksanović, te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i članovi izbornog stožera Grabar-Kitarović.

Govoreći o sastanku s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, Grabar-Kitarović je rekla kako su joj oni skrenuli pažnju na problem asimilacije. "Moramo pomoći da se potiče osjećaj nacionalnog ponosa, samosvijesti, rješavanje problema prostora gdje da se sastaju Hrvati u Kotoru, rješavanje materijalnih problema", kazala je.

Kolinda Grabar-Kitarović posebice je istaknula kako je program koji predstavlja veoma realan, utemeljen na stvarnom životu te da u njemu posebno ističe pitanje Hrvata izvan domovine, što je i pretpostavka dobivanja glasova s tih prostora. Dodala je da vjeruje da će njihove glasove i dobiti.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene