Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednički izbori

Grabar Kitarović: 'Idem apsolutno na svaki glas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S Kolindom Grabar Kitarović u Dnevniku Nove TV razgovarao je Mislav Bago.

O planovima i strategiji u drugom krugu s Kolindom Grabar Kitarović u Dnevniku Nove TV razgovarao je Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sama objavila Kolinda prestigla Ivu! Slika nije dostupna UŽIVO na Novoj TV i na Dnevnik.hr 'Sve možemo večeras očekivati i miran razgovor i žustru raspravu'

Grabar Kitarović Josipovićevim biračima: 'Cijenim vaš izbor, ali i vi zaslužujete bolje'

Je li to sve što ste mogli skupiti na biračkoj sceni ili ima još prostora za glasove?

To nije sve. Bila su četiri kandidata, u drugom krugu dva. Ne dijelim birače ni na ljevicu ni na desnicu. Želim biti predsjednica svih građana Hrvatske.

Kako ćete pridobiti birače?

Idem apsolutno na svaki glas. S gospodinom Kujundžićem i s gospodinom Sinčićom imala sam isti cilj, ali metode su nam se razlikovale. Željeli smo drugačiju, pravedniju Hrvatsku koja će se boriti za mlade, omogućiti im posao i to da ostanu u zemlji.

Sinčić je govorio protiv tajkuna i da treba napraviti reviziju pretvorbe. Jeste li spremni na to?

Spremna sam otvoriti bilo koje pitanje iz prošlosti, svih zločina koji ne zastarijevaju. Osobno nisam sudjelovala u privatizaciji. Ući ću u bilo koju bitku za pravednost i pravedan život u Hrvatskoj, da se dokaže istina i korupcija ako je postojala, ali za to trebaju postojati dokazi.

Ako krenete prema centru, razmišljate li da bi mogli izgubiti ono što sada imate?

Ne obraćam se ni centru ni ljevici ni desnici posebno. Naši najveći problemi su egzistencijalne prirode, a oni nemaju predznaka ni ljevice ni desnice.

Vaša kampanja izgleda kao da se borite za premijerku a ne predsjednicu.

Predsjednica može biti korektiv u društvu, morala verttikala i ovlasti na kojima mogu raditi - sasvim je jasno da se i u području gospodarstva može napravit puno.

Kako će izgledati kampanja, u rukavicama ili bez?

Nikada ne udaram ispod pojasa, ne idem na osobu. Moramo razmotriti što je bilo ovih pet godina, što je Josipović učinio ili nije. Po čemu misli da ima pravo na sljedećih pet godina i kako mislim da zemlju možemo i moramo izvući iz krize.

Predstavile ste se kao promjena, ali u politici ste od 1994.

Morate učiti na svojim i tuđim greškama. Kad sam prvi put ušla u diplomaciju, ušla sam bez dana radnoga iskustva, učila sam kroz posao, kroz ljude i diplomatske priručnike. Kada sam došla na diplomatsku akademiju nekoliko godina kasnije, shvatila sam da sam jako puno naučila kroz praksu.

Koja jamstva možete dati da ćete biti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a ne netko tko će slušati Tomislava Karamarka?

To može dokazati moja karijera. Ja sam otišla, nisam htjela kompromitirati sebe i govorim o neslaganju u stranci, radije sam se distancirala i izabrala drugu karijeru. Jedini koga ću slušati su hrvatski birači, ja sam njihov glas.

Slušat ću Karamarka i Milanovića jer ću raditi na političkom konsenzusu svih stranaka, da riješimo goruća pitanja ove zemlje. Ne možemo se dijeliti ni po čemu, svi moramo raditi na interesu zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene