Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trodnevni posjet BiH

Grabar-Kitarović u Sarajevu: "Puno toga se izvlačilo izvan konteksta i stavljalo i meni i Hrvatskoj na dušu"

Kolinda Grabar Kitarović i Dragan Čović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar Kitarović i Dragan Čović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kolinda Grabar-Kitarović i Dragan Čović (Foto: AFP) Kolinda Grabar-Kitarović i Dragan Čović (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Kolinda Grabar Kitarović i Dragan Čović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Sarajevu se sastala s članovima Predsjedništva BiH, a razgovore će održati i sa članovima Kolegija obaju domova PS BiH, nadbiskupom Vinkom Puljićem i Majkama Srebrenice. U Bosni i Hercegovini Predsjednica će boraviti tri dana.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedavajući Dragan Čović dali su izjave.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Sastanak trilaterale u Mostaru (Screenshot) Minisummit u Mostaru Grabar-Kitarović zabrinuta za trendove u BiH, Vučić dao obećanje Hrvatima: "Gotovo sve ćemo riješiti..."

Dragan Čović rekao je da su primarni cilj BiH euroatlantske integracije te je zahvalio Predsjednici na pomoći da kandidacijski status BiH bude, kako je rekao, realnost ove godine. Istaknuo je da dvije zemlje trebaju jačati gospodarsku suradnju, a osvrnuo se i na negativne kritike koje je hrvatska Predsjedica dobila zbog politike prema BiH.

''Stvorena je jedna loša klima i netko je želi graditi i kad ste vi osobno u pitanju i kad je u pitanju komunikacija između nas. Ja mislim da za nju apsolutno nema mjesta i ja vas motiviram da i dalje kao i do sada, kao pravi prijatelj BiH pomognete da mi unutarnje odnose uredimo sami, da imamo uvijek partnera u RH", istaknuo je Čović.

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da BiH pruža potporu kao prijatelj, i kao predsjednica države koja je prijatelj BiH.

"Ono što me veseli jest biti danas u Sarajevu, pružiti potporu kao prijatelj BiH. Želim vam samo dobro u vašem unutarnjem razvoju, pristupanju u članstvo EU-a i aktiviranju MAP-a za NATO", istaknula je.

Rekla je da je dogovorena intenzivnija komunikacija kako bi se riješila otvorena pitanja koja opterećuju odnose te da se nada da će od danas odnosi Hrvatske i BiH krenuti uzlaznom putanjom.

Osvrnula se i na kritike na njezin račun iz određenih političkih krugova BiH da se i ona i Hrvatska miješaju u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.

"Mnogo toga se u prethodnih nekoliko mjeseci izvlačilo iz konteksta i stavljalo na dušu meni i Republici Hrvatskoj. Dijalog je najbolji za to. Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda, a naravno da želim graditi prijateljske odnose sa svim susjedima, a posebno s BiH. Ova zemlja nema i neće imati većeg zagovornika od Hrvatske kada je riječ o europskom putu", izjavila je Predsjednica.

Rekla je da se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja BiH, ali da je njezina dužnost da štiti interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njegova prava, ali da to isto tako ne znači da Hrvatska želi da se ta prava ostvaruju na račun drugih naroda. Istaknula je da Hrvati u BiH nisu i nikada neće biti manjina, već ravnopravni konstitutivni narod. 

''RH je činjenicom koju sam već spomenula, da dijelimo 1001 km dugu granicu s BiH, svojim Ustavom, ali i kao država potpisnica Washingtonskog i jamac provedbe Daytonskog ugovora, obvezana pozorno pratititi procese u BiH i prijateljski iznositi moguće izazove koje uočava. To se nikako ne može tumačiti miješanjem u unutarnje stvari odnosno unutarnja pitanja naše susjedne i prijateljske države", istaknula je Grabar-Kitarović.

Da se izborno zakonodavstvo BiH treba reformirati, stav je većeg dijela međunarodne zajednice, naglasila je Grabar-Kitarović dodavši da se odluka Ustavnog suda treba poštovati kako se ne bi ponovio slučaj Mostar. 

"Ne želim da vam zakonodavstvo pišu međunarodne institucije, već da ga pišete sami. Samo to je bit mojeg angažmana oko tog pitanja. Želim da ostvarite sve svoje potencijale. BiH nije imala i neće imati većeg zagovornika svojeg europskog puta od RH, a isto se odnosi i na NATO", rekla je Predsjednica dodavši da Hrvatska želi da se problemi u BiH riješe, a ne nametati rješenja.

"Pelješki most nije uperen protiv BiH"

Na pitanje o Pelješkom mostu Grabar-Kitarović je rekla kako se on nepotrebno razvio u bilateralno otvoreno pitanje.

"Pelješki most nije uperen protiv BiH niti u jednom pogledu. To je pitanje povezivanja hrvatskog teritorija, ali i teritorija EU-a. Neum ima priliku postati prekrasan turistički grad, a ne tranzitni centar. Pelješki most je unutarnje razvojno pitanje Hrvatske, nikakve neprijateljske namjere prema Neumu ne postoje. Nadam se da ćemo to staviti ad acta kao otvoreno pitanje", istaknula je.

Dragan Čović rekao je kako je Pelješki most od strateškog interesa i za BiH te da on osobno nema nikakvih dvojbi o tomu da je Pelješki most opravdan projekt koji će koristiti i BiH, prije svega Neumu.

"Neum jest strateški interes BiH, ali i hrvatskog naroda u BiH. Želimo da ostane turistički biser, a upravo stoga je Pelješki most i strateški interes BiH", kazao je Čović ističući kako se nada da će uskoro prestati potreba da se ovo pitanje koristi za predizborne svrhe.

Prosvjed ispred veleposlanstva

Predsjednicu je u Sarajevu dočekao i prosvjed. Povodom njezina dolaska ispred hrvatskog veleposlanstva okupilo se 20-ak članova Bošnjački pokret za ravnopravnost.

"Hrvatska predsjednica je dobrodošla u BiH, ali bez provođenja politike Tuđmana", kazao je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost, prenosi Dnevni avaz.

Kolinda Grabar-Kitarović trebala je u utorak navečer doputovati u BiH, no u Sarajevo ipak nije sletjela taj dan, nego je otputovala danas.

Iz njezina ureda rekli su za Novu TV da je vrijeme dolaska promijenjeno iz organizacijskih razloga te kako je sve javljeno na vrijeme. Bosanskohercegovački mediji prenijeli su da je Predsjednicu u zračnoj luci čekalo izaslanstvo.

N1 neslužbeno doznaje da je razlog odgode putovanja bio sigurnosne prirode te da je moguće da je do odgode došlo temeljem preporuke SOA-e.

Službeni posjet BiH Predsjednica je počela u Sarajevu gdje joj je upriličen svečani doček. Nakon tête-à-tête sastanka s Predsjedništvom BiH razgovarala je s članovima kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

U predsjedničinom rasporedu je predviđen i radni ručak s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Predsjednica će se sastati također s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, zatim visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom te predstavnicama udruženja "Majke Srebrenice".

Dan će završiti svečanom večerom koju u njezinu čast organizira Predsjedništvo BiH.

Kolinda Grabar-Kitarović će u četvrtak posjetiti srednju Bosnu, a u petak će obići Bosansku Posavinu, čime njezin posjet završava. Predsjednica u Bosni i Hercegovini, kako poručuje, želi potaknuti dijalog i zato tamo dolazi s porukom prijateljstva i suradnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene