Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilazak zadarskog arhipelaga

PREDSJEDNICA LJUTITA 'To je sramota, netko za to treba odgovarati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjetom otoku Molatu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović u četvrtak ujutro započela je svoj treći radni dan u Zadarskoj županiji.

U pratnji predsjednice je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima, s obzirom da je svih pet otoka koje će Grabar Kitarović danas posjetiti - Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib - u administrativnom 'vlasništvu' Grada Zadra.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Predsjednica je povodom svjetskog dana zdravlja poručila građanima da je ono najvažnije. 'Danas je svjetski dan zdravlja, brinite o svom zdravlju. Preventiva prije svega. Danas će posebno biti naglasak na prevenciji od dijabetesa. Pazite na ishranu, krećite se, kontrolirajte šećer i mjerite tlak. Drago mi je da je na otoku ambulanta, ali žao mi je da nemaju laboratorij, jer držim da je laboratorij zbog preventive izuzetno bitan, da ne idete vaditi krv i raditi pretrage samo kad se osjećate bolesno, nego dok ste i zdravi. Barem jednom godišnje da nađemo način da sačuvamo zdravlje. Što je u konačnici jedan od najbitnijih aspekata života', rekla je Kolinda Grabar Kitarović. 'Cilj mi je posjetiti svaki kutak naše domovine, jer želim napraviti što je moguće viša', poručila je predsjednica s Molata te dodala kako je glavno područje kojem se treba posvatiti su loši demografski trendovi i loša statistika.

Osvrnula se i na mnogobrojne napuštene objekte na hrvatskim otocima.

'DUUDI je jedan od najvećih problema u ovoj državi kada je riječ o investicijama, posebno kada je riječ o ovoj državnoj imovini koja je bila prenešena iz vojnog vlasništva. To je sramota, neke zgrade koje smo vidjeli se urušavaju, to je neodržavano i netko za to treba odgovarati. Ako vi upravljate imovinom, onda morate njome zaista upravljati,a ko niste u stranju onda predajte lokalnoj upravi ili dajte u koncesiju ali nek se konačno nešto napravi s tim jedinicama državne imovine.

Vjerujem da će novi upravitelj DUUDI-ja, gospodin Boban, isto tome dati dužnu pozornost, a o tome sam razgovarala s premijerom Oreškovićem koji je svjestan problema s DUUDI-jem', rekla je predsjednica.

Na otoku Molatu, koji broji tri naselja i 197 stalnih stanovnika, najveći problemi su vodoopskrba i zdravstvena zaštita, budući da liječnik ne živi na otoku, kao i povrat imovine bivše vojarne JNA te pravo upravljanja nad bivšim koncentracijskim logorom iz Drugog svjetskog rata, koji je pod spomeničkom zaštitom Ministarstva kulture.

Andreja Baraba, pročelnica za razvitak otoka i ekologiju Grada Zadra, izjavila je kako je Odjel za kulturu još prije šest godina od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) tražio povrat, odnosno pravo upravljanja nad logorom.

U bivšoj vojarni JNA domicilno stanovništvo željelo bi da se uredi Dom za starije, ali nijedan se projekt ne može započeti dok se ne riješe vlasnički odnosi s državom.

Predsjednica Grabar-Kitarović na Molatu je razgovarala s predstavnicima Mjesnog odbora, a kratko je posjetila bivši logor i groblje logoraša. Nakon Molata posjetit će Ist, a potom i Premudu, Silbu i Olib. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene