Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vinković o trošarinama

'Građanima treba reći - što ste popušili, popušili ste!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba ocijenila je danas kako će izmjene što ih Vlada predlaže u Zakonu o trošarinama izazvati nered i kaos na tržištu duhanskih proizvoda, dok zastupnici pozicije to demantiraju.

Prijeti nam nered i kaos u sustavu, predložena rješenja vode u veliku sivu zonu, tvrde HDZ-ovi Ivan Šuker i Martina Dalić. Šuker kritizira što nove markice na cigaretama neće imati maloprodajnu cijenu. To, kaže, otvara prostor za makinacije i trgovine na crno, mogućnost da netko tu kutiju sakrije, prikaže da ju je prodao i kasnije proda po višoj cijeni.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus"

>> Sabor: Iznimno limitiranje vremena za rasprave o nekoj temi

HDZ proziva Vladu da uvodi rješenja suprotna osnovnim načelima sustava trošarina. Opasno je s tim se igrati, kaže Šuker i navodi kako domaće cigarete u Hrvatskoj koštaju 18, a u BiH 12 kuna, Marlboro 24 kune, a u BiH 13 kuna.

Ako je razlika deset kuna, logično je da je to zanimljivo za šverc, upozorava Šuker. Građanima treba reći - što ste popušili, popušili ste, kaže Zoran Vinković (HDSSB) aludirajući da će cijene cigareta porasti, zbog čega će se kupovati preko granice.

Za Vladin prijedlog kaže da je skandalozan i pita kako će trgovci građanima objasniti da na markicama stoji jedna cijena, a cigarete se prodaju po drugoj. HDZ predlaže Vladi da se trošarine jednom godišnje, u svibnju ili lipnju, usklađuju s onima u EU. Tako ćemo riješiti sve probleme, jer nitko ne može natovariti toliko skladište cigareta da mu može pokriti sve do slijedećeg povećanja, kaže Šuker.

Zastupnici saborske većine odbacuju oporbene tvrdnje o neredu i kaosu. Neće biti kaosa, tvrde Klubovi HNS-a i SDP-a. Sustav dobro funkcionira, kaže Igor Rađenović (SDP) ne poričući da je bilo poremećaja na tržištu cigareta. Ministarstvo financija odlučilo se za potez koji može povući u ovom trenutku - da ubere čim više tog poreza od onih koji su taj sustav probali nadmudriti, kaže Rađenović.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac objasnio je kako se izmjenama Zakona o trošarinama želi onemogućiti stvaranje špekulativnih zaliha radi izbjegavanja plaćanja trošarine. Vlada je, kaže, podnijela amandman kojim se omogućuje prodaja cigareta po višim maloprodajnim cijenama od naznačenih na markicama u prijelaznom razdoblju najkasnije do 1. studenog 2013. godine.

Lalovac tvrdi da uvođenje markica bez cijene neće utjecati na sustav kontrole prometa duhanskih prerađevina niti su markice s maloprodajnom cijenom 'same po sebi imale utjecaj na sprečavanje nezakonitosti'. Sabor je dnevni red tekuće, 8. sjednice dopunio s pet novih zakona, među kojima je i zakon o održivom gospodarenju otpadom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene