Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Poslovnik od 1. srpnja

Sabor: Iznimno limitiranje vremena za rasprave o nekoj temi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Hrvatskoga sabora moći će, iznimno, predložiti da rasprava o nekoj temi traje točno određeno vrijeme, a da se vrijeme za političke stranke rasporedi u skladu s njihovom zastupljenosti, najavio je danas predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik Peđa Grbin.

'Intencija tog rješenja nije ograničiti pravo na raspravu, nego kvalitetnije organizirati rad, znati kad će se o čemu raspravljati', rekao je Grbin predstavljajući Saboru konačnu verziju Poslovnika.

Kvaliteti saborskoga rada trebao bi, kaže, pridonijeti i godišnji plan zasjedanja čije se donošenje, također, definira u Poslovniku.

>> Što vam se mijenja u životu ulaskom u Europsku uniju?

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Peđa Grbin samo jedna u nizu afera Grbin očekuje potporu oporbe: "Smjena ministra i savjetnika ne znači ništa, predložit ćemo raspuštanje Sabora"

Poslovnik donosi još novina - preimenovano je godišnje izvješće koje će svake jeseni premijer podnositi Saboru - umjesto izvješća o radu vlade i stanju u državi, zvat će se izvješće vlade o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu.

Uređuje se djelovanje Sabora u europskim poslovima s obzirom na to da 1. srpnja Hrvatska pristupa Europskoj uniji. Osniva se Odbor za europske poslove koji postaje središnje tijelo za obavljanje europskih poslova Sabora, a na njegove će se sjednice pozivati i hrvatski europarlamentarci.

>> Nezaposlenost u Hrvatskoj kvari prosjek EU

Odbor će donositi radni program za razmatranje hrvatskih stajališta, razmatrati izvješća vlade o sastancima Vijeća EU-a, sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU-a, itd.

Novi Poslovnik omogućuje osnivanje kluba zastupnika i političkim strankama i nezavisnim zastupnicima ako zajedno imaju tri zastupnika, što dosad nije bilo predviđeno.

U konačnom tekstu Poslovnika odustalo se od prvotne nakane da se na predstavljanju nove vlade raspravlja samo o njezinu programu, ne i o kandidatima za njezine članove, ali je zadržano rješenje po kojemu će se pri naknadnom imenovanju člana vlade o tome raspravljati samo u mjerodavnom odboru, a ne i u Saboru, koji će samo glasovati o povjerenju.

>> Poruka službenom Zagrebu: Merkel NE DOLAZI na proslavu 'zbog nedostatka vremena'

Planirano je da novi Poslovnik stupi na snagu 1. srpnja. Poslovnik koji je Sabor donio 2000. godine dosad je mijenjan osam puta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene