Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održano liturgijsko slavlje

Pravoslavni Božić u Zagrebu: Budimo mirotvorci, djeca Božja i ispunimo Božje zapovjedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je danas održano svečano liturgijsko slavlje povodom pravoslavnog Božića.

Na pravoslavni Božić, u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, danas je za vjernike koji slave Božić po julijanskom kalendaru, svečanu liturgiju predvodio episkop Srpske pravoslavne crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, koji je, uz pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi", pozvao sve da unutarnjim mirom i mirom sa svim ljudima na najbolji način posvjedoče Krista.

Božićnoj liturgiji nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. "Koristim priliku da svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti koji slave Božić po julijanskom kalendaru, mojim sugrađanima, čestitam Božić. Mir Božji, Hristos se rodi, s obiljem mira, ljubavi i zdravlja", kazao je Bandić ispred hrama Preobraženja Gospodnjeg te naveo da je tradicionalno u pravoslavnom hramu na Cvjetnom trgu, povodom pravoslavnog Božića. Gradonačelnik Bandić je nakon mise prisustvovao i božićnom prijemu u uredu mitropolita Jovana Pavlovića.

Arhijerejski namjesnik i paroh zagrebački Dušan Spasojević pročitao je pravoslavnim vjernicima patrijarhovu Božićnu poslanicu u kojoj je sadržana i poruka iz Anđeoske pjesme: "Slava Bogu na visini! I na zemlji mir ljudima dobre volje".

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Slika nije dostupna Episkop Lukijan služio božićnu liturgiju u Dalju

>> FOTO Pravoslavni vjernici slave Božić

Mitropolit Jovan Pavlović pridružio se poruci patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja rekavši kako za Božić posebno želi svim ljudima mir u srcu i s drugim ljudima.

"Naša je briga da se obnovi kršćanski život naših porodica i da moralne vrijednosti budu naše najveće bogatstvo", kazao je mitropolit Jovan. Rekao je i da želi što manje neprilika u svijetu zbog sekularizacije te dodao da nije bez razloga došlo do izreke da je "historija učiteljica života".

"Budimo mirotvorci, djeca Božja i ispunimo Božje zapovjedi", naveo je i poručio kako ljudi trebaju biti okrenuti jedni prema drugima, živjeti u miru i blagoslovu Božjem kako bi mladima osigurali sretniju budućnost.

"Kad bude više razumijevanja među ljudima božićna poruka imat će svoj puni smisao", zaključio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović na kraju bogoslužja, uz poruku "Mir Božji, Hristos se rodi" na koju su vjernici odgovorili: "Vaistinu se rodi".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene