Obavijesti Video Pretražite Navigacija
negodovanja sa svih strana

Pravobraniteljica: Odluka Splita o promjeni trase je izravna diskriminacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u današnjem priopćenju da je 'odluka grada Splita vezana uz promjenu dogovorene trase Split Pridea 9. lipnja protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije'.

Radna skupina splitske Gradske uprave na današnjem je sastanku odlučila da će završni skup Split Pridea 2012. biti na Prokurativama, a ne na Rivi, kao prošle godine na prvoj gay-paradi, a povorka se može kretati kao i lani od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nižu se reakcije Premijer se oglasio oko posljednjeg gafa ministrice Murganić: "Njena izjava nije bila najsretnija, naprotiv" Slika nije dostupna Ravnopravnost spolova 'Rado pričamo o Barbikama, a nigdje nema Kena'

>> Grad Split gay pride premjestio na Prokurative umjesto Rive

"Ta odluka, prema pisanju medija, nije donesena zbog sigurnosnih razloga, nego je utemeljena na prigovorima udruga građana i njihovim homofobnim stavovima. Takvi diskriminatorni stavovi ne smiju ograničavati ustavna prava na okupljanje i izražavanje bilo kojoj skupini", ističe se u priopćenju.

"Takvom odlukom grad Split doveo je u nepovoljniji položaj sudionike i sudionice povorke u odnosu prema bilo kojoj drugoj skupini kojoj slobodno okupljanje nikada nije bilo uskraćeno pa je u skladu s čl. 7. Zakona o ravnopravnosti spolova zaključak samo jedan, a to je da su oni izravno diskriminirani na temelju svoje spolne orijentacije kao i oni koji javno žele izraziti potporu onima koji pozivaju na jednakost svih ljudi koja je zajamčena Ustavom Republike Hrvatske. Grad Split, kao i bilo tko u Republici Hrvatskoj, dužan je poštovati zakone i Ustav", ističe u priopćenju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

U današnjem priopćenju o promjeni mjesta završnog skupa Split Pridea, koje su potpisali zamjenici gradonačelnika Anđelka Visković i Jure Šundov, podsjeća se kako je odluka da se povorka ne okuplja na Rivi nego na Prokurativama donesena na sastanku radne skupine osnovane nakon prošlotjednog zahtjeva skupine Splićana okupljenih u građansku inicijativu da se promijeni trasa jer se kretanjem povorke Đardinom, Marmontovom ulicom i Rivom, smatraju, ugrožava pravo građana koji nisu pristaše gay-parade. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene