Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pravo na grad': Naša djeca neće imati gdje živjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvom Nacionalnom forumu za prostor održanom danas u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu, predstavnik inicijative "Prava na grad" Teodor Celakoski je ustvrdio kako treba pružiti zajednički otpor "devastaciji i uzurpaciji prostora koje u Hrvatskoj idu sličnim tokom".

- Želimo uspostaviti stalnu javnu platformu koja se bavi različitim aspektima prostorne problematike, rekao je Celakoski i izrazio zadovoljstvo što je Forum okupio predstavnike brojnih udruga za zaštitu okoliša i građanskih inicijativa, stručnjake koji se bave prostornom problematikom i javne osobe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rušenje starih i gradnja novih objekata Cvjetni: DORH traži inspekcijski nadzor, USKOK istragu Slika nije dostupna Cvjetni trg postao Trg žrtava Milana Bandića

- Svi imamo jedan cilj - zaštitu i očuvanje prostora kao jednog od glavnih razvojnih resursa, rekao je Celakoski nakon što su se u raspravi čuli brojni primjeri prostorne devastacije: od Istre do Dubrovnika i Splita te Zagreba, gdje je prijedlog za gradnju u bloku Cvjetnog trga, kako je rečeno, postao sinonim za prevagu privatnog kapitala nad javnim dobrom.

Osnivač Zelene akcije i sociolog s Instituta "Ivo Pilar" Vladimir Lay je ustvrdio kako privatni kapital sve više kupuje i osvaja, uz pomoć političkih elita, dijelove jezgri gradova koji su dosad bili opće dobro. 

- Privatni kapital sada želi 'požderati' prostor, nakon što je
prošao prvi udar na tvornice i banke, dodao je.

O tome kako u Splitu 'pravo na grad' postaje upitno govorio je
kulturolog Mirko Petrić, opisavši "spregu" Generalnog urbanističkog plana i programa rekonstrukcije splitske luke, čime se, kaže, predviđa da se luka "oslobodi" od dijela trajektnog prometa kojim su se koristili građani za prijevoz od otoka da Splita, za turističke cruisere i ekskluzivne jahte.

Vjeran Piršić iz Udruge Eko Kvarner je naveo da će takvih primjera sigurno biti i više, posebice kad se liberalizira tržište nekretnina i građani EU budu u prilici da ih kupe. 

- To što dolazi nije održivo i tome se trebamo oduprijeti jer nemamo izbora. Inače, naša djeca neće imati gdje živjeti, dodaje Piršić.

Predložio je reviziju svih prostornih planova kako bi se, uz ostalo, vidjelo i je su li usklađeni s održivim razvojem.

Sudionici Foruma složili su se da treba utjecati na zakonodavstvo kako bi pogreške u prostoru imale i ozbiljne pravne posljedice.

Na Forumu za prostor, koji se održao uz potporu zaklade Heinrich Boell, su među ostalima sudjelovali i Vera Šimek Petrinjak, Dušica Radojčić, Niko Gamulin, Marko Sančanin, Urša Raukar, Vilim Matula i drugi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene