Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne za nepravilnosti

Evo kakvi PROBLEMI tek čekaju ugostitelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Slavko Linić u blagajni želi i do sto posto više novca od fiskalizacije. A već sada su prihodi veći i do 60 posto u odnosu na prošlu godinu. Kontrolira se i zatvara sve gdje se nađe višak.

Sljedeći tjedan otvaraju se neki od najpoznatijih klubova i restorana na Jadranu, koji su zapečaćeni. Poreznici sami kažu: A kada ćemo, ako ne sada gledati kako se troši u noćnim klubovima ili u kafićima i restoranima? Sada je berba, kažu oni slikovito.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez milosti Linić o pečaćenjima: 'Sramota ste za hrvatski turizam, doći ćemo do vaših novaca!' Slika nije dostupna 'Radimo po zakonu' Porezna: Pečatit ćemo i zbog 10 kuna viška!

>> Linić o pečaćenjima: 'Sramota ste za hrvatski turizam, doći ćemo do vaših novaca!'

U državnu se blagajnu slilo od zapečaćenih lokala ili noćnih klubova do sada par milijuna kuna. To je uistinu kap u moru kada znamo kolika je rupa u blagajni. No čini se da ovakav pohod poreznika po Jadranu ima još važniju poruku - utjerati strah svima da se s porezima i državom ne treba igrati jer će biti kažnjen. Čini se da su u ovom drugom uspjeli jer se poreznike počelo shvaćati ozbiljno.

Carpe Diem na Hvaru i Hacienda u Vodicama su zapečaćene. Dnevni promet bi im bio par stotina tisuća kuna. A kod nekih je upravo i toliko bilo novaca za koje nisu imali pokriće. Linićevi poreznici bili su neumoljivi. Dok su se oni zatvarali, biogradski restoran se otvarao. Platili kaznu od 10 tisuća kuna zbog viška u blagajni od 200 kuna. Vlasnik krivnju priznaje.

'Mi smo krivi. Naravno, nismo to smjeli napraviti. Kad je takav oblik posla, greške se dešavaju', rekao je Ivica Jelić, suvlasnik restorana. Tijekom ljeta poreznici su radlii kao na traci. Dnevno zatvorili dva ugostiteljska objekta.

Od 1. lipnja do 12. kolovoza, zbog kršenja zakona, ugostiteljima je izdano 155 zabrana obavljanja djelatnosti. Najviše u Dubrovniku, Rijeci i Splitu. Svim prekršiteljima od ministra Slavka Linića oštra poruka.

'Budite uvjereni da ću vam pregledati imovinu. Doći ćemo mi do vaših novaca, a što ih prije očistimo, prije ćemo imati ugledniji turizam, bez ovakvih neodgovornih ljudi', rekao je Linić.

Kazne za nepravilnosti plaćaju se i na tržnicama, no čini se da se svi uhodavaju. 'Fiskalizacija zahtijeva da, pomoćnika kojeg ne možeš platiti', rekao je Ivan Tadić, prodavač na tržnici. Građani imaju svoju priču.

'Mislim da je to ok i da tako treba biti', rekla je Marija, kupac. One koji se ne prilagode zakonu, čekaju kazne. Mnogi su ih već skupo platili.

Tih par milijuna kuna ili pečaćenje na par dana je za sve ugostitelje tek manji dio problema. Pravi problem im tek predstoji. Porezna uprava svima njima, a riječ je o par stotina zapečaćenih koji imaju i stotine milijuna kuna godišnjeg prometa, počinje češljati osobne imovine. Poreznici će pročešljati knjige tvrtki, ali i provjeriti osobnu imovinu. A onda bi kazne mogle dosegnuti i do par stotina milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene