Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva sjednica Vlade u 2013.

Poticaj za reforme: Vlada diže plaće čelnicima niza državnih zavoda i agencija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvoj sjednici u 2013. godini ministar financija Slavko Linić izvijestio je kako je umjesto očekivanih više od 20.000 zahtjeva za predstečajnom nagodbom stiglo njih tek nešto manje od 1.500.

Vlada je na prvoj ovogodišnjoj sjednici u Sabor poslala izmjene zakona o pravima državnih dužnosnika, saborskih zastupnika i predsjednika Republike nakon isteka mandata prema kojima će im biti omogućen povratak na radna mjesta na kojima su bili prije stupanja na svoje dužnosti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Izmijenjeni su i koeficijenti za plaće čelnicima pojedinih državnih zavoda, čime će se, kako je obrazložio ministar rada Mirando Mrsić, oni biti adekvatno valorizirani za provedbu reformi koje im predstoje. Povišica se, između ostalih, odnosi na čelnike HZZ-a i HZMO-a.

>> 'Vlada komunicira putem društvenih mreža, umjesto s radništvom'

Prihvaćena je i uredba o uvjetima, načinu i postupku raspolaganja tražbinama s naslova poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe prilikom čega je ministar financija Slavko Linić dao nekoliko informacija o broju tvrtki koje su zatražile takav pokušaj izlaska iz financijskih dubioza.

Do 2. siječnja pristigla su 1.472 zahtjeva, od čega oko 200 otpada na velike tvrtke s ukupno oko 19 milijardi kuna obveza prema vjerovnicima. U tim poduzećima radi više od 11.600 radnika, dok se ostali zahtjevi odnose na male poduzetnike s oko 4.300 zaposlenih.

'To pokazuje da će obim posla biti manji od predviđenog, jer smo računali na preko 20.000 zahtjeva', rekao je Linić, pojašnjavajući kako je na njegovom ministarstvu da sada počisti situaciju s tisućama poduzeća koja su ostavljena samo s dugovima, dok su radnici i sva imovina prebačeni u nove tvrtke.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić predstavio je odluku o osnivanju Vladinih radnih skupina za javne investicije, fondove EU te poslovnu klimu i privatne investicije, čiji je cilj rušenje dosadašnjih administrativnih barijera i pomaganje investitorima.

Izmijenjena su i pravila o potporama sektoru brodogradnje. U 2013. godini potpore će se smjeti davati samo za inovacije, regionalne potpore i potpore izvoznim kreditima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene