Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izloženi su nepredvidljivim rizicima'

Hrvatska povlači vojnike s Golanske visoravni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je objavio da se Hrvatska povlači iz UN-ove promatračke misije na Golanskoj visoravni, području između Izraela i Sirije, nakon napisa svjetskih medija o hrvatskom oružju u Siriji.

Nakon napisa u New York Timesu da se sirijski pobunjenici protiv režima predsjednika Bašara al-Asada bore hrvatskim oružjem, Hrvatska će povući svoj kontingent mirovnih promatrača s Golanske visoravni, područja između Sirije i Izraela.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao

Tu je vijest objavio premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade, pojašnjavajući da koliko god Vlada pokušavala demantirati New York Times, to nije dovoljno.

'U razgovoru s predsjednikom Republike inicirao sam sustavno povlačenje naše vojske s Golanske visoravni, tamo imamo 100 vojnika u kontingentu s Austrijom i još dvije izvaneuropske države. Posljednjih dana pojavili su se članci u najuglednijim svjetskim novinama kojima naši vojnici bivaju izloženi nepredvidivim rizicima. Naša odgovornost je da o tome razmišljamo i djelujemo', rekao je Milanović.

>> 'Zar Vam je važnije zadovoljiti 'bjelosvjetske moćnike', nego li služiti interesima građana!?'

Napomenuo je da, za razliku od NATO-ove misije u Afganistanu, u kojoj su hrvatski vojnici naoružani, misija na Golanskoj visoravni je UN-ova i hrvatski vojnici ondje gotovo da i nisu naoružani.

'U takvoj situaciji ne možemo jamčiti njihovu sigurnost, ne možemo biti sigurni hoće li netko nešto prema njima poduzeti nakon što su informacije objavljene u New York Timesu, a New York Times se čita u svijetu. Zaključili smo da je naša dužnost zaštiti ljude i naše partnere, stoga prekidamo sudjelovanje u toj misiji, ali ne na način da bježimo, nego da se polako izvučemo i u skladu s ubrzanom procedurom povučemo iz te misije i prekinemo sudjelovanje', rekao je i dodao kako RH sudjelovanjem više nema što dobiti na vanjskopolitičkom planu.

'Stavljamo na vagu troškove, vanjskopolitičku i vojnu korist, šaljemo ih tamo odakle se mogu vratiti živi i zdravi i iskusniji, a ova misija već neko vrijeme nije takva. Rizicima sada uopće ne možemo upravljati, njihova sigurnost nam je najvažnija', zaključio je Milanović.

Zakon o strateškim investicijama je nešto najtransparentnije što se dosad pojavilo

Premijer se osvrnuo i na kritike Zakona o strateškim investicijama. Smatra da je taj propis važan za Hrvatsku i da je predloženi model upravo suprotan onome što neki tvrde.

'To je nešto najtransparentnije što se dosad pojavilo. više neće utjecaj na strateške investicije biti raspršen na sto mjesta u zemlji, nego će biti na jednom i svakom dostupan i vidljiv, a svaka eventualno neželjena radnja bit će javnosti pred očima', rekao je premijer.

'Čak i ako ne bude savršeno, vidjet će se, pa je eventualna šteta u svakom trenutku ispravljiva i u svakom se trenutku možemo povuči korak naprijed. Dosad je svaki lokalni igrač mogao uvjetovati, utjecati i ucjenjivati daleko od javnosti i bez transparentnosti, dosadašnji sustav nestaje', kaže Milanović tvrdeći da nije riječ o promjeni kao u kakvom prosvijećenom apsolutističkom carstvu nego u modernoj državi.

Uredbe o smanjenju plaća prihvaćene bez rasprave

Inače, na dnevnom redu sjednice Vlade bilo je 11 uredbi kojima Vlada za tri posto smanjuje koeficijente za obračun plaće svih državnih službenika i namještenika, uključujući Poreznu upravu, Carinsku upravu, policiju, službu vanjskih poslova, te službenika i namještenika u javnim službama, uz izuzetak prosvjetnih radnika i ravnatelja nekih državnih agencija.

Nakon kraćeg obrazloženja ministra uprave Arsena Bauka, sve su uredbe prihvaćene bez rasprave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene