Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije iznio svoju uvodnu riječ

Završilo predraspravno ročište za Gorana Hadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Haagu je održano predraspravno ročište za optuženog ratnog zločinca Gorana Hadžića.

Na predraspravnom ročištu u Haagu raspravljalo se o konačnom dogovoru o rasporedu suđenja, broju svjedoka i sati koji će se provesti na sudu. Tužiteljstvo je predložilo 170 sati na sudu te 85 svjedoka. Sutra će u devet ujutro tužiteljstvo započeti uvodnom riječi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se kad se vraća Goran Hadžić stigao u Novi Sad, jednom dnevno posjećivat će ga policija Slika nije dostupna Suđenje Hadžiću Izaslanstvo Haaškog suda obilazi mjesta ratnog zločina u Hrvatskoj

Tužiteljstvo se sudu požalilo na način na koji obrana komunicira s njima. Tužiteljstvo, naime kaže da obrana šalje njihovu međusobnu korespondenciju odboru. Obrana je sudu rekla da to neće više prakticirati, ali nisu mislili da su pisma osjetljivog sadržaja.

>> Počinje suđenje Goranu Hadžiću, optuženom za najteže ratne zločine u Vukovaru i okolici

Sud su izvijestili kako je kontakt jednog svjedoka tužiteljstva dan obrani jer je svjedok tako odobrio. Obrana kaže da želi upoznati svakog svjedoka, ali tužiteljstvo vidi problem u tome. Obrana je sud izvijestila da nisu mogli upoznati svjedoke prije suđenja, a to im je na nejasan način dano do znanja u jednom od pisama koje su poslali odboru. Obrana se želi sastati i razgovarati sa svjedocima tužiteljstva.

Izbio je i prijepor oko 56 dokumenata, za koje je tužitelj Douglas Stringer na predsraspravnom ročištu rekao kako smatra da je dogovor o njima s obranom ipak postignut. 'To se dogodilo u razgovorima koje ste nam vi sami rekli da obavimo i iz tog razloga te dokumente treba uvrstiti u spis', izjavio je Stringer obraćajući se sudskom vijeću.

Jedan od Hadžićevih odvjetnika Christoipher Gosnell na to je odgovorio: 'Časni sude, ovdje ne postoji nikakvo fundamentalno neslaganje. Mi smo u svom pismu rekli da nećemo uputiti prigovor na autentičnost tih dokumenata. Međutim, mi nužno ne prihvaćamo njihovu dokaznu vrijedost, u vezi s time da oni predstavljaju činjenice na terenu ili da su u predmetno vrijeme bili mjerodavni važeći instrument. To je naš stav'.

Podsjetimo, Goran Haždić optužen je za najteže ratne zločine u Vukovaru i okolici. U optužnici je definirana njegova uloga u ujedinjenom zločinačkom pothvatu pod vodstvom Slobodana Miloševića.

Haški je sud protiv Hadžića podignuo optužnicu 2004. godine kada ga je u 14 točaka teretio za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvom stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina. Kasnije je optužnica izmijenjena te ga tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene