Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Hadžiću

Izaslanstvo Haaškog suda obilazi mjesta ratnog zločina u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koje vodi suđenje Goranu Hadžiću, tereteći ga za ratne zločine, ovog je tjedna u obilasku mjesta zločina na području istočne Hrvatske.

Bivšeg predsjednika vlade samoproglašene SAO Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, a kasnije i predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, Hadžića, ICTY tereti po 14 točaka optužnice za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem 'trajnog uklanjanja većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva iz velikog dijela Hrvatske' kako bi ta područja postala 'dio nove države pod srpskom dominacijom'.

Standardna je praksa raspravnih vijeća ICTY-ija obići mjesta zločina, relevantnih za optužnicu, kako bi stekli bolji uvid u događaja, a pri tom je isključen kontakt s javnošću.

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović potvrdio je danas Hini da izaslanstvo Haaškoga suda ovih dana boravi na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. U vrijeme njihova boravka i obilaska više lokacija, osiguravaju ih djelatnici tih dviju policijskih uprava, rekao je.

Trojicu sudaca, Belgijca Guya Delvoiea, Burtona Halla s Bahama i Antoinea Kesia-Mbea Minduaa iz Konga, prati i njihovo pomoćno osoblje kao i predstavnici tužitelja i obrane.

Tužiteljstvo tereti Hadžića, kao člana udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, za progon, ubojstva, zlostavljanje i druga nečovječna djela počinjena nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom u Istočnoj Slavoniji i kasnije području tzv. Republike Srpske Krajine od polovice 1991. do kraja 1993. godine.

Suđenje je počelo u listopadu prošle godine, a tužiteljstvo je pri kraju izvođenja svojih dokaza.

Pročitajte i ovo Jovica Stanišić i Frenki Simatović Posljednja presuda Haaga Miloševićevi suradnici osuđeni na dugogodišnje kazne: Krivi za nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva Slika nije dostupna On ignorira sve CIRKUS ZVAN ŠEŠELJ I DALJE TRAJE 'Neću se vratiti u Haag, uopće me ne zanima'

>>Vesna Bosanac dala iskaz na suđenju Hadžiću

Tužiteljstvo smatra da je Hadžić imao sve potrebne ovlasti, ali ih nije iskoristio kako bi spriječio brojne zločine od Vukovara, preko Lovasa, Erduta, Iloka, Tovarnika, Dalja, Borova Sela do onih u srbijanskim logorima.

Među ubojstvima za koje se Hadžić tereti su i pokolj na Ovčari, odvođenje hrvatskih zarobljenika u minsko polje kod Lovasa, ubijanje zatočenika u paravojnom centru za obuku u Erdutu i druga stradanja stanovništva.

"Cilj svih tih zločina je bio da se unutar Hrvatske stvore teritoriji po strogo nacionalnim linijama. Stvaranje čistih nacionalnih područja povezano je s nasiljem, zločinima, protjerivanjima... s onim što je kasnije postalo poznato kao etničko čišćenje. Etničko čišćenje je tragično povezano s kolapsom Jugoslavije i potom se nastavilo, u Sarajevu, Prijedoru, na Kosovu...Ali počelo je u Hrvatskoj, krajem ljeta i u jesen 1991., u mjestima koja nisu tako poznata svijetu", kazao je tužitelj Douglas Stringer u uvodnoj riječi na početku suđenja poručivši da su "ti zločini korišteni u ostvarenju udruženog zločinačkog pothvata".

Pred hrvatskim sudovima ovaj nekadašnji skladištar iz Pačetina, sela nedaleko od Vukovara, osuđen je u odsutnosti na ukupno 20 godina zatvora. Goran Hadžić je kao posljednji haški bjegunac uhićen 20. srpnja 2011. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene