Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni vatrogasni zapovjednik za Novu TV

Požar prijeti Pristegu: "Rasporedili smo vatrogasce pored kuća, brane ih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV, razgovarala je s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Gdje je sve još kritično?

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

Situacija u Pristegu trenutačno je prilično teška. Vatrogasci su razmješteni iza kuća, čuvaju kuće, raspoređeni su kao i čitavog dana na više požarišta. Samo za ilustraciju – 32 požara su izbila na području zadarske županije u posljednja 24 sata, sve su kuće obranjene, nije bilo ozlijeđenih ljudi i to je najbitnije u ovom trenutku. Otvorena je i autocesta, Možemo reći da se stanje na području zadarske županije malo pogoršalo s obzirom na velike požare koji su bili tijekom cijelog dana kada smo morali i zemaljske premještati snage, zračne snage su se upućivale s požarišta na požarište, iz županije u županiju. Tijekom dana smo imali i veliki požar na otoku Hvaru gdje smo također uputili i zračne snage i helikoptere na područje Promine i Šibensko-kninske županije, također veliki požar koji i sada stvara velike probleme. Imali smo čak i evakuaciju 15-ak osoba koje smo evakuirali i smještene su u drniški vrtić, a druge su samoinicijativno otišle kod rodbine. Drugi dio, koji se događao tijekom popodneva, zaista je bila jedna velika bitka. Uveli smo i nove snage na području zadarske županije, s kontinenta, iz Dubrovačko-neretvanske županije su krenuli ovdje, iz Splitsko-dalmatinske…Iz svih županija upućeni su vatrogasci, tako da će ovdje pristići 260 vatrogasaca i 65 vozila na području Zadarske županije. Tijekom večeri ćemo dio snaga uputiti prema Šibensko-kninskoj županiji.

Kakva je situacija u ostalim mjestima?

Mirnija je. Vatrogasci su na terenu, čuvaju kuće. Ugroze za sada nema, međutim, vatrena stihija je i ovdje velika, ali vatrogasci su raspoređeni oko kuća i dat ćemo sve od sebe da se sačuvaju. Također na području Splitsko-dalmatinske županije u mjestu Dubci dogodio se tijekom večernjih sati požar, tako da smo snage koje su bile upućene ovdje preusmjerili u Splitsko-dalmatinsku županiju i očekujemo izvješća s tog terena.

Koliko je vatrogasaca na terenu?

U Zadarskoj županiji je 150 vatrogasaca na terenu i 72 pripadnika namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske.

Ovo je nepristupačan teren. Može li se preventivno djelovati izvan požarne sezone?

Tu bi trebalo probiti puteve, da može vatrogasna tehnika prići. Jako je teško, fronte morate čekati na cesti i uz ovakvu buru to je jako teško.

Kakvu noć možemo prognozirati?

Čuvat ćemo svaku kuću. Možemo biti uz građane i građani uz nas. To su pokazali, da zajedno možemo puno napraviti, uz vojsku i jedinice lokalne samouprave. Svi smo danas sudjelovali kao jedan. Podignuti su na vrijeme stožeri, dane su upute građanima. Nije nitko stradao i sve je u redu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene