Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužve na autocesti

Struka tvrdi: Vinjete su jeftinije i riješile bi gužve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neradnom tjednu došao je kraj pa se krenulo kućama. Ne bez problema.

U okolici Šibenika zapalio se automobil. Kod Skradina lakša prometna nesreća, baš kao i na autocesti kod Bosiljeva. Kolone se očekuju i večeras.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Orkanska bura Stanje Autocesta Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila, zbog orkanske bure prekinute brojne trajektne linije

Osim na Lučkom kraća čekanja su i na naplatnim postajama Ivanja Reka. Ali i graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Goričan, Rupa, Kaštel i Plovanija.

I dok na granici pomoći nema, na naplatnim postajama vozače od gužve spašava tek elektronička naplata, popularni ENC. U Hrvatskoj ga za sada koristi oko 150 tisuća vozača, ali ne i stranci koji zazivaju vinjete.

U Hrvatskim autocestama i Ministarstvu prometa vinjete su odbacili. Tvrde, donose manje novca i nepoštene su.

'Vinjeta je model pretplate a elektronička naplata cestarine koja se temelji na europskoj usluzi ona je model na kojem se plaća cestarina prema prevaljenom kilometru. Dakle svako tko koristi ENC plaća razmjerno kilometrima koje je prešao na autocesti', rekao je Tomislav Ružić, sektor naplate u HAC-u.

'Političkim lobiranjem izabrala se ova druga opcija'

Struka tvrdi da bi nas vinjete stajale jeftinije i prije bi riješile gužve na naplatama cestarine.

'I političkim lobiranjem izabrala se ova druga opcija koja opet donosi neke druge prednosti. Može se tu, rekao bih, poštenije naplačivati po prijeđenom kilometru. Međutim na taj način se otvara i mogućnost brojnih malverzacija', kaže prometni stručnjak Željko Marušić.

U HAC-u tvrde i ENC će riješiti gužve kada se usklade sustavi s europskim zemljama. No ovo ljeto potrebno je još slušati savjete prije polaska na put. Teže prometne nesreće danas su izbjegnute, no i one lakše kompliciraju vožnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene