Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj ide u DORH

Povjerenstvo: Šegon je bio u sukobu interesa! Linić: Radio je u skladu s ovlastima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Povjerenstvu se moglo čuti da je Šegon stavio privatni interes iznad javnog. Kažnjen je s 40 tisuća kuna.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaljučilo je da je Branko Šegon bio u sukobu inetresa.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Zoran Milanović Uoči početka kampanje Stigla prijava protiv Milanovića i Grbina: ''Zakonska odredba je jasna'' Vojko Obersnel i Ivan Jakovčić u Krešendu Krešendo Hrvoja Krešića Iza kulisa politike: "Odnosi s Milanovićem pukli su na maslinovu ulju!"

Na raspravi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa se moglo čuti kako je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon stavio privatni interes iznad javnog.

'Stavio je privatni interes iznad javnog, a lošim upravljanjem narušio je povjerenje u Vladu, HBOR i Ministarstvo financija', rekli su u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ovakav tip kredita koji je dobila firma Facta Vera dobiven je kršenjem načela jednakosti, napominju u Povjerenstvu.

Također kažu da će slučaj proslijediti Državnom odvjetništvu.

Povjerenstvo je donijelo odluku u kojoj stoji da je Šegon bio u sukobu intersa. Šegon je kažnjen s 40.000 kuna, a taj će iznos morati platiti u osam rata. Prve četiri rate iznosit će sedam tisuća kuna, a druge četiri tri tisuće kuna.

Ministarstvo: Radio je u skladu s ovlaštenjima

Ministarstvo financija priopćilo je danas, u vezi s odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon u sukobu interesa, kako je on za vrijeme rada u Ministarstvu obavljao dužnost odgovorno i u skladu s ovlaštenjima koje je imao.

Što se tiče realiziranog ugovora tvrtke "Facta Vera" s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) želimo istaknuti kako HBOR posluje sukladno Zakonu o HBOR-u koji jasno propisuje način funkcioniranja te institucije pa i pravila po kojima se dodjeljuju krediti hrvatskim pravnim osobama. Sve navedeno primijenjeno je i na dodijeljenom kreditu tvrtki "Facta Vera", tvrdi se u priopćenju koje je potpisao ministar financija Slavko Linić.

Novinari su predsjednika Uprave HBOR-a pitali radi li se o najpovoljnijem kreditu koji je HBOR nekome dao.

'On je odobren u tom kreditnom programu potpore turizmu u 2012. godini s najvećom kamatom, dakle on je platio najveću kamatu i u ovom trenutku on posolovnoj banci plaća nižu kamatu nego HBOR-u', rekao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Postupak pokrenut u siječnju

Podsjetimo, Povjerenstvo je u siječnju pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima 20 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012. 

Linić: Premijeru sam zbog Šegona ponudio svoj mandat na raspolaganje

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnoga.

Privatni interes proizlazi iz činjenice da je u razdoblju u kojem je Šegon obavljao dužnost pomoćnika ministra financija trgovačko društvo Facta Vera ishodilo kredit od HBOR-a koji uključuje i stjecanje državnih potpora i subvencija. (B.V. / P.K. / I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene