Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promocija turizma i kulture

Hrvatska potpisuje dva sporazuma s Portugalom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom posjeta bit će potpisana i dva sporazuma, međudržavni Ugovor o suradnji u području turizma te Program suradnje u području jezika, obrazovanja i znanosti, kulture, sporta i mladih za razdoblje 2014.-2017.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u petak u službenom posjetu Portugalu gdje će s ministrom vanjskih poslova Ruijem Macheteom i vicepremijerom Paulom Portasom razgovarati o gospodarskoj suradnji i suradnji unutar EU-a, posebice na području energetike.

Pročitajte i ovo Luis Montenegro Izborna previranja Još jedna europska zemlja na prekretnici: ''Oporba se ne smije prepustiti ekstremnoj desnici'' Peđa Grbin GRBIN UZVRAĆA UDARAC Prepirka oko slogana ide dalje: "Prije Grabar-Kitarović taj slogan je imao..."

Tijekom posjeta bit će potpisana i dva sporazuma, međudržavni Ugovor o suradnji u području turizma te Program suradnje u području jezika, obrazovanja i znanosti, kulture, sporta i mladih za razdoblje 2014.-2017.

Ugovor o suradnji u turizmu omogućit će jačanje institucionalne suradnje između nacionalnih turističkih tijela, zatim obuku stručnjaka i suradnju u okviru međunarodnih organizacija.

Cilj je promocija hrvatskog i portugalskog jezika i kulture u obje zemlje, kao i izravna suradnja nadležnih ustanova u tim područjima. Razmjenom stručnjaka, podataka i obrazovnih materijala omogućit će se stjecanje znanja o obrazovnim sustavima u Hrvatskoj i Portugalu, a surađivat će se i na pitanjima priznavanja istovjetnosti svjedodžbi osnovnih i srednjih škola za državljane druge zemlje, sukladno nacionalnim zakonima.

Poruka Hrvatskoj: 'Brže, brže, brže provodite reforme!'

Izvoz u Portugal u prvih osam mjeseci 2014. iznosi 22 milijuna eura, što je povećanje od čak 205 posto, dok je uvoz u istom razdoblju iznosio 11,6 milijuna eura i zabilježio rast od 42 posto. Zabilježen je i porast dolazaka portugalskih turista u 2013. (10,3 posto), a u prvih devet mjeseci 2014. 15,8 posto.

Uveden je direktan let Zagreb-Lisabon portugalske zrakoplovne kompanije TAP-a tijekom cijele godine, a postoji i mogućnost uvođenja direktne linije do Splita.

Hrvatskim državljanima omogućen je i pristup na portugalsko tržište rada bez ograničenja.

Također, planira se otvaranje predstavništva Agencija za investiranje i vanjsku trgovinu Portugala (AICEP) u Zagrebu, što bi otvorilo mogućnost nastupa gospodarstvenika na tržištima obiju zemalja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene