Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Poruka Hrvatskoj: 'Brže, brže, brže provodite reforme!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Europska komisija objavila izvješće koje je predstavila potkraj listopada, a u kojem je Vladino provođenje reformi nazvala djelomičnim, ograničenim i nejednakim, potpredsjednik Branko Grčić i dalje ne vidi probleme za Vladu. Dio reformi, poručuje, provodi se, samo nešto sporije. Iako spas Vlada vidi u novcu iz europskih fondova, njegovo uskraćivanje može biti kazna Hrvatskoj.

Ubrzajte reforme, tako je u svom izvješću poručila Europska komisija. 'Reforme se provode, to je bitno. Dio reformi, to je ta neujednačenost, dio se provodi nešto sporije i to je u ovom izvješću naglašeno', kaže Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

Pročitajte i ovo Indeksi razvijenosti jedinica lokalne samouprave (Foto: Dnevnik.hr) teže do europskog novca Logika na hrvatski način: Na listi najrazvijenijih našle se i općine bez vrtića i vodovoda Slika nije dostupna Upozorenje iz oporbe SDP: Hrvatska je u ozbiljnoj krizi korištenja europskih fondova

Pa u Hrvatsku već sljedeći mjesec dolazi posjet iz Bruxellesa. Potpredsjednik Grčić tvrdi, riječ je o uobičajenom posjetu. 'To je uobičajena procedura, svakih mjesec dana razgovaramo s Komisijom o provedbi specifičnih preporuka', rekao je Grčić za Dnevnik Nove TV.

Štednja je jedna polovica posla, kaže prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, druga mora biti gospodarski rast. 'Svi spominju bolne reforme, radikalne reforme, niste ih poduzeli. Da ilustriram što se pod time misli, pod time se misli radikalno smanjenje javnog sektora, smanjenje plaća i smanjenje mirovina', rekla je Pusić.

Izvješće EK-a o mjerama RH za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža

I iako ministar financija naglašava da će iduća godina biti godina velikih rezova - Pusić je sigurna što se neće rezati: 'Ono što u sljedećoj godini sigurno nećemo raditi je smanjivanje mirovina', kaže Pusić. Ali hoće, kaže, javnu potrošnju. Spas Komisija vidi u novcu iz EU fondova. No Grčić, napominje, da je riječ o velikom poslu koji obavlja malo ljudi. 'Mi u tom smislu pripremamo zapošljavanje 250-300 ljudi', kaže Grčić.

No, ne bude li se Hrvatska držala dogovora, moguće su i kazne. 'Sankcije su moguće u suspenziji strukturnih fondova', kaže Mirela Rašić iz Europske komisije. A baš se oni često ističu kao pomoć u gospodarskom rastu.

EK nam šalje poruku

Iako to nisu izrijekom rekli, Europska komisija u prvom od niza izvješća koje ćemo sljedećih godina moći čitati, šalju poruku Banskim dvorima: 'Brže, brže, brže, provodite reforme i sve što ste s nama dogovorili'.

EK sa svakom zemljom, pa i Hrvatskom, koja ima prekomjerni deficit, radi plan kako smanjiti minus. Svakog mjeseca iz Bruxellesa ćemo dobivati smjernice koliko je ili nije napravljeno. Iako EK nigdje nije spomenula, čini se da u Bruxellesu postoji strah da će zbog izborne godine mnoge reforme stati. Grčić kaže da ništa nije stalo, ali je usporeno.

Dosadašnja iskustva nam govore da se u izbornoj godini Vlade rijetko odlučuju za provođenje reforme. Uglavnom provode vrijeme trošeći novac građana i minusi se ne smanjuju nego povećavaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene