Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastala se s Jandrokovićem

Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta za Dnevnik Nove TV: "Nadamo se da će Sabor usvojiti rezoluciju koju je usvojilo već šest zemalja"

Aktualno Galerija Pavlina Vasilenko Pavlina Vasilenko Foto: DNEVNIK.hr Olena Kondratiuk - 4 Olena Kondratiuk - 4 Foto: DNEVNIK.hr Olena Kondratiuk - 3 Olena Kondratiuk - 3 Foto: DNEVNIK.hr Olena Kondratiuk - 1 Olena Kondratiuk - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Olena Kondratiuk - 2 Galerija 1/5 >>
Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Olena Kondratiuk posjetila je Hrvatski sabor. S predsjednikom Gordanom Jandrokovićem sastala se iza zatvorenih vrata. Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta sastala se i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Olena Kondratiuk je reporterki Dnevnika Nove TV Pavlini Vasylenko ekskluzivno govorila o stanju u Ukrajini, o nadama za članstvom u Europskoj uniji i potpori Hrvatske.

O čemu ste danas razgovarali s predsjednikom Hrvatskog sabora?

"U načelu, cijeli naš posjet, sva naša, recimo, velika turneja, posvećena je očekivanju da će Ukrajina na EU summitu u lipnju dobiti kandidaturu za članstvo. Mnogo smo razgovarali o potpori Sabora političkim ambicijama Ukrajine.

Nadamo se da će Sabor usvojiti i rezoluciju koju je već usvojilo šest europskih zemalja, a koja definira zločine vojske Ruske Federacije kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Smatrate li da je hrvatska pomoć Ukrajini dovoljna?

"Svaka zemlja pridonosi koliko može. Nema velikih i malih država, svaka od njih ima svoj glas i svoju pomoć. Jako smo zahvalni na humanitarnoj i vojnoj pomoći koju Hrvatska pruža.

Olena Kondratiuk - 4 Pavlina Vasilenko (Foto: DNEVNIK.hr)

Nadamo se da će nam Hrvatska pomoći i na Međunarodnom kaznenom sudu, jer ima dosta iskustva u vođenju takvih postupaka, a ima i iskusne stručnjake za to područje.

A drugo je, naravno, rehabilitacija naših vojnika i rehabilitacija naše djece. To su vrlo važni aspekti suradnje i potpore koju nam pruža Hrvatska.

Čini li Europa dovoljno, kada je riječ o ratu u Ukrajini, ili bi se trebala više uključiti?

"Svaka zemlja pridonosi svojim udjelom prema onome što može pridonijeti. Razumijemo da su mnoge europske zemlje preuzele velik teret na svoje proračunei čine što i kako mogu. Svaka kap je solidarnost.

Pročitajte i ovo Ukrajinka Pavlina Vasylenko na terenu u Saboru Odradila i prvi zadatak Ukrajinka Pavlina novo je pojačanje u redakciji Dnevnika Nove TV: "Želje se ispunjavaju, ponekad na čudan i bolan način"

I svaka kap je razumijevanje da se Ukrajina ne bori samo za sebe, Ukrajina se bori za cijelu Europu. Mnogo je birokratskih procedura u Europskoj komisiji, u Europskoj uniji, a mi bismo željeli da ih bude što manje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA Zelenski spreman razgovarati samo s Putinom i samo o okončanju rata: "Bez njega se ne donose nikakve odluke"

I jako je važna, u ovim uvjetima, podrška Europskog parlamenta. Predsjednica Europskog parlamenta radi na smanjenju birokratskih procedura, kako bismo što jednostavnije dobili status kandidata u EU."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene