Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplavljen Dubrovnik

Nevjerojatni prizori Dubrovnika pod vodom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se jučer probudila uz kišu. No, kišobrani nisu bili dovoljni u Dubrovniku koji je bio pod vodom. U večernjim satima stanje na dubrovačkom području se ipak normaliziralo.

Probleme je izazivao orkanski jugo i prolom oblaka praćen grmljavinom. Ogromna količina padalina izbila je šahtove, a prometnice pretvorila u vodene površine.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Kaštel Sućurcu Potresna objava Brojni se opraštaju od poginule mlade majke: "Ostat ćeš zauvijek u našim srcima. Nećemo te zaboraviti" Stravična prometna nesreća kod Stare Gradiške - 1 Očevid u tijeku FOTO Detalji velike nesreće kod granice: Teretnjak se zabio u kolonu, vozila smrskana, ozlijeđeno 18 osoba, među njima i djeca

Video žene koju u Dubrovniku nosi bujica pogledajte OVDJE!

>> Oborine u cijeloj zemlji: Poplavljena cesta kod Zaprešića

>> Snažno nevrijeme u Istri, odroni duž Jadranske magistrale

'Zatrpani smo pozivima građana. Potop je u gradu. Potopljene su sve lokalne ceste. Na magistrali je došlo do odrona kamenja, pa je promet preusmjeren', rečeno je za Dnevnik.hr u dubrovačkom Županijskom centru 112.

Sastao se i stožer za zaštitu i spašavanje koji je koordinirao sve poslove u raščišćavanju prometnica i osiguranju redovite uspostave prometa te utvrđivanju mogućih šteta zbog obilne kiše. Građani su bili pozvani da ne izlaze na prometnice dok se ne smiri vrijeme, a sve raspoložive vatrogasne postrojbe i komunalna poduzeća na terenu žurno su uklanjale posljedice nevremena.

U samo dva i pol sata na području grada Dubrovnika palo je više od 130 litara kiše po četvornom metru, javili su iz dubrovačke postaje državnoga hidrometeorološkog zavoda.

Dubrovački vatrogasci su intervenirali više od 150 puta, a na terenu je bilo više od 20 ekipa.

Na Stradunu je razina vode dosezala 40 cm, poplavljene su bile brojne trgovine te Soba branitelja koja se nalazi u Državnom arhivu u Palači Sponza.

Zbog nevremena struje nije bilo na području od Stare Mokošice do Zaton Dola te dijela povijesne jezgre i Konavoska Brda.

Poplavljena i Župa dubrovačka

Zbog velike količine padalina poplavljen je bio i veliki dio Župe dubrovačke. Najkritičnije je bilo u Kuparima, gdje je visina vode dosegla jedan metar, piše Dubrovački vjesnik. Promet između Župe i grada bio je  zatvoren zbog odrona na magistrali.

'Posljedice nevremena znati će se tek za dan ili dva, ali Dubrovnik već sada može proglasiti stanje elementarne nepogode', rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić za Dubrovački vjesnik. Dodao je kako bi oborinska odvodnja bolje funkcionirala da su postavili normalne, a ne cijevi predviđene za proljetni pljusak.

Voda se prije uporabe mora prokuhati

Zbog velikih kiša voda u vodoopskrbnom sustavu grada Dubrovnika zamutila se iznad propisanih vrijednosti te ne odgovara pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, priopćeno je iz dubrovačkoga vodoopskrbnog poduzeća 'Vodovod'.

Iako voda nije štetna za zdravlje, preporučuje se da se prije uporabe prokuha, a može služiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe.

Stanje se potpuno normalizira

Nakon obilne kiše koja je prouzročila brojne štete na dubrovačkom području, u poslijepodnevnim satima kiša je prestala padati pa se stanje na terenu postupno normaliziralo.

Dubrovačke gradske komunalne službe, vodovod i čistoća te vatrogasci, policija i djelatnici poduzeća za ceste rade na normalizaciji stanja. Cesta prema Župi dubrovačkoj i Konavlima ponovno je otvorena kao i ostale ceste na dubrovačkom području.

Na pitanje hoće li proglasiti elementarnu nepogodu za grad Dubrovnik župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je kako će to učiniti ako za to bude uvjeta.  (A.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene