453648
453648
453648
453648
453648

Postignut globalni sporazum o postupnom izbacivanju plinova HFC-a iz upotrebe

  • , 15.10.2016., 08:56
  • Autor:
  • komentara

Više od 150 država postiglo je na sastanku u Ruandi globalni sporazum o smanjenju upotrebe stakleničkih plinova HFC-a koji se upotrebljavaju u hladnjacima i klima uređajima, objavio je ruandski ministar u subotu, što je velika prekretnica u borbi protiv globalnog zatopljenja i klimatskih promjena.

 
 
 
 
 
Postignut globalni sporazum o postupnom izbacivanju plinova HFC-a iz upotrebe (Foto: AFP)
Postignut globalni sporazum o postupnom izbacivanju plinova HFC-a iz upotrebe (Foto: AFP)

Prema sporazumu zemlje su podijeljene u tri skupine s različitim rokovima za smanjenje i konačno ukidanje upotrebe industrijski proizvedenih plinova fluorougljikovodika (HFC) koji mogu biti i do 10.000 puta štetniji od glavnog stakleničkog plina ugljičnog dioksida.

"Amandmani i odluke su prihvaćeni", rekao je ruandski ministar za prirodne izvore Vincent Biruta prije no što je veliki pljesak prekinuo njegove riječi.

U skladu s tim dogovorom, razvijene zemlje, uključujući i velik dio europskih zemalja i SAD, obvezale su se postupno smanjiti uporabu plinova, počevši s 10 posto smanjenja do 2019. i dosegnuti 85 posto do 2036.

Dvije skupine zemalja u zemalja zamrznut će uporabu plinova do 2024. ili 2028. i tada postupno smanjivati njihovu upotrebu. Indija, Iran, Irak, Pakistan i zaljevske zemlje imat će kasnije rokove.

Riječ je o velikom koraku naprijed u usporavanju klimatskih promjena i ako se sporazum provede, smatraju stručnjaci, do 2100. godine vjerojatno ne bi došlo do povećanja prosječne globalne temperature za 0,5 Celzijevih stupnjeva.

Najveći svjetski proizvođači HFC-a su Indija i Kina, a upotreba tih plinova već se smanjuje u brojnim bogatim državama.

Dogovor oko HFC-a uslijedio bi nakon Pariškog sporazuma o ograničenju rasta globalnih temperatura koji je postignut lani u prosincu, a na snagu je stupio ovoga mjeseca, te sporazuma o smanjenju emisija u zračnom prometu iz listopada.

Američki državni tajnik John Kerry sastao se s dužnosnicima iz Kine, Indije i Pakistana tijekom skupa ovaj tjedan. Indija, treći po veličini proizvođač stakleničkih plinova na svijetu, tražila je više vremena za zemlje u razvoju da prilagode svoje industrije. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se