453648
453648
453648
453648
453648

Postignut globalni sporazum o postupnom izbacivanju plinova HFC-a iz upotrebe

  • , 15.10.2016., 08:56
  • Autor:
  • komentara

Više od 150 država postiglo je na sastanku u Ruandi globalni sporazum o smanjenju upotrebe stakleničkih plinova HFC-a koji se upotrebljavaju u hladnjacima i klima uređajima, objavio je ruandski ministar u subotu, što je velika prekretnica u borbi protiv globalnog zatopljenja i klimatskih promjena.

 
 
 
 
Postignut globalni sporazum o postupnom izbacivanju plinova HFC-a iz upotrebe (Foto: AFP)
Postignut globalni sporazum o postupnom izbacivanju plinova HFC-a iz upotrebe (Foto: AFP)

Prema sporazumu zemlje su podijeljene u tri skupine s različitim rokovima za smanjenje i konačno ukidanje upotrebe industrijski proizvedenih plinova fluorougljikovodika (HFC) koji mogu biti i do 10.000 puta štetniji od glavnog stakleničkog plina ugljičnog dioksida.

"Amandmani i odluke su prihvaćeni", rekao je ruandski ministar za prirodne izvore Vincent Biruta prije no što je veliki pljesak prekinuo njegove riječi.

U skladu s tim dogovorom, razvijene zemlje, uključujući i velik dio europskih zemalja i SAD, obvezale su se postupno smanjiti uporabu plinova, počevši s 10 posto smanjenja do 2019. i dosegnuti 85 posto do 2036.

Dvije skupine zemalja u zemalja zamrznut će uporabu plinova do 2024. ili 2028. i tada postupno smanjivati njihovu upotrebu. Indija, Iran, Irak, Pakistan i zaljevske zemlje imat će kasnije rokove.

Riječ je o velikom koraku naprijed u usporavanju klimatskih promjena i ako se sporazum provede, smatraju stručnjaci, do 2100. godine vjerojatno ne bi došlo do povećanja prosječne globalne temperature za 0,5 Celzijevih stupnjeva.

Najveći svjetski proizvođači HFC-a su Indija i Kina, a upotreba tih plinova već se smanjuje u brojnim bogatim državama.

Dogovor oko HFC-a uslijedio bi nakon Pariškog sporazuma o ograničenju rasta globalnih temperatura koji je postignut lani u prosincu, a na snagu je stupio ovoga mjeseca, te sporazuma o smanjenju emisija u zračnom prometu iz listopada.

Američki državni tajnik John Kerry sastao se s dužnosnicima iz Kine, Indije i Pakistana tijekom skupa ovaj tjedan. Indija, treći po veličini proizvođač stakleničkih plinova na svijetu, tražila je više vremena za zemlje u razvoju da prilagode svoje industrije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se