Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sviđa se i sindikatima

Poslodavci traže poreznu reformu, a ovaj put jedan porez bio bi - veći: "Smatramo da je to duboko nepravedno"

Aktualno Galerija Porezni udar na iznajmljivače - 1 Porezni udar na iznajmljivače - 1 Foto: DNEVNIK.hr Porezni udar na iznajmljivače - 2 Porezni udar na iznajmljivače - 2 Foto: DNEVNIK.hr Porezni udar na iznajmljivače - 3 Porezni udar na iznajmljivače - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Porezni udar na iznajmljivače - 4 Galerija 1/4 >>
Svoj prijedlog porezne reforme kojom bi rasle plaće predstavila je Hrvatska udruga poslodavaca. Ali za razliku od sličnih incijativa u prošlosti poslodavci sada predlažu i da jedan porez bude - veći. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Halleyev komet, pomrčina sunca, presušena Venecija... Kako nastaviti ovaj niz vrlo rijetkih prirodnih pojava? Možda s poslodavcima koji traže povećanje poreza.

"Postoji jedan nesrazmjer u oporezivanju rada u odnosu na oporezivanje dohotka od iznajmljivanja nekretnina. Smatramo da je to duboko nepravedno i da bi to trebalo izjednačiti", rekla je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

HUP-ovce svrbi spoznaja da radnik s neto plaćom od deset tisuća kuna godišnje plati osamnaest tisuća kuna poreza na dohodak. A turistički iznajmljivač do tristo tisuća kuna prihoda može doći uz plaćanje tek 300 kuna po krevetu godišnje.

Predlažu da se ovima prvima neoporeziva osnovica digne na pet tisuća kuna, a najviša stopa oporezivanja smanji. Državu bi to koštalo milijardu eura godišnje, ali...

Pročitajte i ovo Poziv: Problemi s računima na Cresu - 1 drastično poskupljenje Kakva im je ovo matematika? Iznajmljivač dva kreveta plaća više od kampa s 3500: "Možda Lamborghinijem misle odvoziti otpad"

"Taj iznos bi se otprilike na razini od trideset posto mogao nadoknaditi samo kada bi se izjednačio porezni tretman rente paušalaca i općeg poreza na prihod od rentanja imovine na kontinentu", pojasnio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Ideja da iznajmljivači plaćaju deset posto poreza kako bi svi ostali zaradili nešto više očekivano se sviđa i - sindikatima.

"Tu je upravo dobra ova kombinacija. Mi i tako vidimo da smo se u Hrvatskoj počeli pretvarati u jednu naciju koja živi umnogome od rente", poručio je Krešimir Sever.

A onda još jedno iznenađenje. Neobičnoj koaliciji pridružio se i jedan od vodećih domaćih boraca za niže poreze Andrej Grubišić.

"Paradoksalno je da imamo situaciju gdje netko ima doista ozbiljan biznis, a za koji suštinski ne plaća nikakav porez. Što ne znači da ga treba opteretiti do mjere da to bude opstruirajuće, ali mora biti jednako opterećujuće za sve u sustavu."

Pročitajte i ovo PrivatniSmjestaj.hr Privatni smještaj donosi Profitiraju iznajmljivači i gosti: Hrvatska platforma zbog koje je iznajmljivanje apartmana još lakše

A da bi šok za iznajmljivače bio potpun, ni ministrica turizma Nikolina Brnjac nije izričito protiv. Kaže da će se o tome razgovarati na razini Europe unije.

"Direktiva DAK sedam je već sad stupila na snagu gdje se govori o razmjeni podataka između platformi. Već to je veliki korak a dalje će se raspravljati na koji način i dalje će biti sam sustav oporezivanja", izjavila je.

Privatnim turističkim smještajem se u Hrvatskoj bavi oko 65 tisuća kućanstava u kojima živi oko 150 tisuća birača. Mogu li izbjeći porezni udar? Spasit ih može jedna iznimno česta pojava. A to su izbori...

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene