Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naftovod Ježevo

"Bio je pun potok te nafte, izviralo je kao gejzir": Ekipa Dnevnika Nove TV na mjestu gdje je istjecalo crno zlato

Aktualno Galerija Dina Ćevid Dina Ćevid Foto: DNEVNIK.hr Curenje nafte u Ježevu - 1 Curenje nafte u Ježevu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Curenje nafte u Ježevu - 2 Curenje nafte u Ježevu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Curenje nafte u Ježevu - 3 Curenje nafte u Ježevu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Curenje nafte u Ježevu - 4 Galerija 1/6 >>
Pukla je naftovodna cijev na ulasku u Zagreb. Nafta je počela istjecati na jednoj poljoprivrednoj parceli, a reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid otišla je provjeriti kakvo je stanje na terenu.

Neobičan zvuk lovca u redovitoj ophodnji Marija Bugarina upozorio je da nešto nije u redu. "Danas je bio pun potok te nafte i to je izviralo kao gejzir, privukao me taj zvuk ključanja, išao sam bliže", ispričao je.

"Mi se nalazimo u Ježevu, tzv. malom Kuvajtu. I sada pogledajte, ona je topla, to je crno zlato", rekao je u videu koji je tada snimio.

Ipak nije Kuvajt već je došlo do pucanja cijevi na naftovodu Ježevo.

"Došlo je do propuštanja u naftnom polju Ježevo i sabirne stanice te je prilikom toga isteklo četiri kubika medija", objasnila je Una Radulović Zekić, direktorica sigurnosti okoliša u Ini.

Ina je odmah zaustavila protok kroz cjevovod kako bi se zaustavilo daljnje istjecanje te krenula u sanaciju.

"Sad će se prvo pokupiti tekući dio medija, i onda se ide u sanaciju zemlje. Zemlja koja je onečišćena se prikuplja i šalje na obradu i dalje se onda zatrpava sa svježom zemljom", rekla je direktorica iz Ine.

Postavljene su i brane kako bi se spriječilo daljnje širenje. Ali mještanin tvrdi da curenje traje već neko vrijeme.

Pročitajte i ovo Izbijanje nafte - 4 Mali Kuvajt FOTO U blizini Zagreba izbija nafta: Poslan tim za hitne intervencije, oglasili su se i iz Ine

"Već prije jedno dva tjedna sam ja uočio. Bilo je to nešto malo, ja sam pomislio da je čovjek čija je zemlja polio naftom, da će zapaliti taj grm", prepričao je Bugarin.

Iz Ine o tome ne znaju ništa. Razlog pucanja cijevi utvrdit će naknadno. Ali - opasnosti za okoliš, kažu - nema.

"Nije bilo nikakvog utjecaja na zdravlje ludi, okoliš ni životinje. Mi sad radimo na tome da istražimo cjelokupni događaj i kad prikupimo činjenice onda ćemo se oglasiti", poručila je Radulović Zekić.

Na terenu su i rudarska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija. A na terenu je i ekipa Dnevnika Nove TV.

Sanacija još nije gotova - poznati su mogući razlozi izlijevanja

"Sanacija još nije gotova. Gotova je za danas, ali već ujutro radovi se nastavljaju. Treba isušiti potok koji nastao izlijevanjem nafte. Isušivalo se dok nije pao mrak, ali tekućina je jako gusta, pomiješana s blatom te će taj proces potrajati", izvijestila je Dina Ćevid.

Pročitajte i ovo Ilustracija sanacija u tijeku U Splitu na kolnicima masne mrlje, policija poziva na oprez

Potom će se sve otkopati, kako bi se došlo do cijevi i tek tada će se moći utvrditi koji je točan razlog pucanja cijevi.

"Iz Ine kažu najvjerojatnije se radi o dotrajalosti, ipak, ne mogu to tvrditi dok sami ne vide cijev. Jedna je opcija bila i mogući pokušaj ilegalnog spajanja na cjevovod, međutim kažu da bi o tome i ranije imali saznanja", pojasnila je reporterka.

O tome tko je kriv još ne žele govoriti dok ne bude provedena interna istraga, ali sve će, kažu, vratiti u prvobitno stanje.

"Ovjde se nalaze i apsorbirajuće brane. Nekoliko njih postavljeno je danas, dio će biti postavljen sutra ukoliko bude potrebno", rekla je Ćevid za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene