Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZADNJA SJEDNICA U 2016.

Plenković: "O Ini ćemo razgovarati na zatvorenom dijelu sjednice"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"O Ini i odluci arbitražnog suda detaljno ćemo govoriti na zatvorenom dijelu sjednice Vlade", najavio je Plenković.

Vlada premijera Andreja Plenkovića danas je održala posljednju sjednicu ove godine na kojoj je odgodila odluku o povećanju naknade za obnovljive izvore energije.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli"

Kako doznaje Nova TV, kućanstva bi tako na svojim računima trebala osjetiti samo niži PDV na struju.

Iz splitske udruge Potrošač izračunali su kako će u siječnju, račun srednjeg kućanstva koje troši oko 300 kilovat sati na mjesec, biti 29 kuna manji.

Na posljednoj sjednici vlade u ovoj godini ipak se nije našao najavljivani plan gospodarenja otpadom. Ministar Slaven Dobrović još ne zna koliko će to koštati i očekuje da će sve biti spremno sljedeći tjedan. Tvrdi kako se s rokovima ne kasni, iako
Hrvatskoj, ne ispuni li europske obveze, prijete milijunske kazne. Već do 2018.-te godine mora zatvoriti sva odlagališta otpada. Uz to, kritika stiže i iz nekih hrvatskih županija. Smatraju i da se centri za gospodarenje otpadom, neće moći prenamjeniti tako brzo.

"Nije bio na sjednici vlade iz formalnih razloga, jer postojala je potreba da se doradi mali dio, važno je da ovdje nema prijepora. To što će se donijeti na samom početku 2017., ne u 2016. neće prouzročiti štete za Republiku Hrvatsku", kazao je Dobrović.

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

10:50 Ministrica demografije Nada Murganić ponovila je da njezino Ministarstvo pokreće izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima će se povećati nakande rodiljama: za nezaposlene sa 1660 na 2328 kuna za svih 12 mjeseci, a za zaposlene za drugih šest mjeseci sa 2 660 na 4000 kuna počevši od 1. srpnja 2017. godine.

10:30 Ministar financija Zdravko Marić predstavio je prijedlog odluke o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2017. godini.

"Državni poticaj iznosi 3,3 posto od iznosa raspoložive štednje. Na ušteđenih 5.000 kuna poticaj će iznositi 165 kuna", najavio je Marić.

Visina poticaja za stambenu štednju prikupljenu u 2016. godini iznosila je 4,1%, a najviše do iznosa od 5.000,00 kn raspoložive stambene štednje po stambenom štediši.

10:20 Ministar prometa Oleg Butković predstavio je nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

"Predstavljamo novo svrstavanje povreda radnog vremena i kažnjavanje", kazao je Butković.

10:18 Ministar obrazovanja Pavo Barišić kazao je kako ministarstvo nastavlja s programom sufinanciranja prijevoza srednjoškolcima.

Od siječnja do lipnja iduće godine Ministarstvo nastavlja program sufinanciranja prijevoza redovitih srednjoškolaca, najavio je ministar Pavo Barišić.

Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza, kao i ranije, imat će redoviti srednjoškolci koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a udaljenost od kuće do škole iznosi im više od pet kilometara.

Učenicima, članovima kućanstava koji su korisnici zajamčene minimalne naknade za pomoć i uzdržavanje, karta će se sufinancirati u punom iznosu, rekao je ministar.

10:18 Prihvaćen je priojedlog odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj-lipanj 2017. godine

10:15 Situacija u zatvorskom sustavu je stabilnija, uređenija u smislu poštivanja ljudskih prava zatvorenika, a pritom se slijedila politika smanjivanja troškova i racionalizacije, pohvalio se ministar pravosuđa Ante Šprlje podnoseći izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za prošlu godinu.

Ministar kaže da je u 2015. kroz zatvorski sustav prošlo oko 11.500 zatvorenika, 14,5 posto manje u odnosu na godinu prije.

10:15 Ministar rada Tomislav Ćorić predstavio je prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama.

"Osnovicu za obračun plaće u javnim službama povećavamo za 2 postotna boda te sada iznosi 5211 kuna i dvije lipe koja će biti u primjeni od sljedeće godine", kazao je Ćorić.

10:14 "Ovo je prvi korak rješavanja ove problematike i njime sprječavamo udar na standard građana. Predlažemo odgodu do 1. siječnja 2018., a do tada ćemo pronaći novo rješenje", kazao je Dobrović.

10:13 Prijedlog uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji predstavio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

10:12 Premijer Plenković predstavio je prijedlog godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu

"U planu je 253 zakonskih prijedloga od kojih su njih 63 reformskog karaktera", kazao je Plenković.

10:10 Osvrnuo se i na odluku o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama

"Osnovica se povisuje na 5211 kuna i time smo u ravnopravni položaj doveli javne i državne službenike", kazao je Plenković.

Zakonski su prijedozi u okviru Plana raspoređeni u pet reformskih paketa: poticajno poslovno okruženje, učinkovitiji i pravedniji socijalni sustav i jačanje tržišta rada, javna uprava, sustav domovinske i nacionalne sugurnosti i prava hrvatskih branitelja te sustav znanosti, obrazovanja i športa.

10:07 "Spriječit ćemo poskupljenje struje i to je politički dobra odluka. Riječ je o prijelaznom rješenju", rekao je Plenković.

10:00 "O Ini i odluci arbitražnog suda detaljno ćemo govoriti na zatvorenom dijelu sjednice Vlade", najavio je Plenković.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene