455571
455571
455571
455571
455571

Hrvatski zdravstveni sustav mogao bi u još veći minus

  • , 02.11.2016., 12:25
  • Autor:
  • komentara

Prema prijedlogu porezne reforme, povećat će se PDV na lijekove. Većinu tih lijekova plaća država, naravno iz naših doprinosa. Hrvatski zdravstveni sustav mogao bi u još veći minus. I to zbog rasta PDV-a na lijekove koji se izdaju na recept.

 
 
 
 
Veći PDV na lijekove na recept (Video: Dnevnik Nove TV)
Veći PDV na lijekove na recept (Video: Dnevnik Nove TV)

PDV na lijekove bi od 2018. umjesto 5 trebao iznositi 12 posto, što znači da bi kutija lijekova od 100 kuna s većim PDV-om iznosila 106,66 kuna. Godišnje Hrvatska na lijekove ukupno potroši 5,2 milijarde kuna, a ovo bi značilo poskupljenje od oko 300 milijuna kuna. Ministar zdravlja Milan Kujundžić poručuje kako će o ovom prijedlogu razgovarati s ministrom financija Zdravkom Marićem.

''Potpuno razumijem da se mora dogoditi reforma poreznog sustava, ali isto tako vjerujem da ćemo razgovarati argumentima. Zdravstveni sustav godišnje proizvodi manjak oko 3 milijarde'', kaže Kujundžić.

I dok će se PDV na lijekove koji se izdaju na recept povećati, onaj za lijekove u slobodnoj prodaji neće rasti. Ministar Kujundžić uvjerava kako novi trošak građani neće osjetiti: ''U ovom trenutku Vlada ni u kojem slučaju neće razmišljati o prevaljivanju na leđa pacijenata. Trebat će tražiti unutarnje rezerve, ali bit će ih teško pronaći''.

90 posto svih lijekova koje Hrvati konzumiraju izdano je na recept. A pijemo ih sve češće. U Hrvatskoj se na dan popije jedna tableta po stanovniku. Mnogi se boje da će poskupljenje lijekova na recept značiti i lošiju zdravstvenu zaštitu.

Da pacijenti ipak neće biti pogođeni, uvjeravaju iz Udruge bolničkih liječnika. ''Mislim da će se uštede morati potražiti na drugim mjestima, a ne na zdravstvenoj usluzi koju liječnici u Hrvatskoj pružaju zbilja u standardima svjetske medicine i u skladu sa svim svjetskim smjernicama'', rekla je Ivana Šmit iz HUBO-a.

Proizvođači lijekova se nadaju kako bolnice neće štedjeti na kupovini domaćih lijekova. ''Najavljenom poreznom reformom trebaju se naći modeli koji će osloboditi puni potencijal ove industrije. To je bitno u interesu pacijenata jer su 2 od 3 popijena lijeka u Hrvatskoj, u Hrvatskoj i proizvedena'', kaže Milka Kosanović iz Udruge proizvođača lijekova.

Porezna reforma tek ide u javnu raspravu. A čini se kako ministar financija nailazi na kritike i iz vlastitih redova.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se