443988
443988
443988
443988
443988

Poruka Mungosima: 'Imamo posao i rekao bi zagrebački gradonačelnik – Idemo delat''

  • , 20.07.2016., 17:37
  • Autor:
  • komentara

Potpisan je kolektivni ugovor između tvrtke Mungos te Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja.

 
 
 
 
Direktor tvrtke Mungos Damir Magdić o potpisivanju ugovora (Video: Vijesti u 17 h)
Direktor tvrtke Mungos Damir Magdić o potpisivanju ugovora (Video: Vijesti u 17 h)

Potpisivanju ugovora u Okučanima nazočili su opozvani predsjednik Vlade Tihomir Orešković i tehnički ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić.

Nakon potpisivanja susreli su se s djelatnicima Hrvatskog centra za razminiranje i tvrtke Mungos te obišli štandove Hrvatskog centra za razminiranje.

Kolektivni ugovor je nešto što bi trebalo pomoći pirotehničarima da lakše prebrode svoje probleme i opasnosti kojima su svakodnevno izloženi.

Andrija Jarak je pratio potpisivanje kolektivnog ugovora između pirotehničara i državne tvrtke Mungos te u Vijestima Nove TV razgovarao s Damirom Magdićem, predsjednikom tvrtke Mungos.

Što vam točno znači ovaj današnji ugovor?

Svim zaposlenicima tvrtke Mungos znači napokon rješavanje njihovih najvažnijih statusnih pitanja koja će biti zagarantirana ovih ugovorom na iduće 4 godine. Nema mogućnosti promjene onoga što su danas dobili.

To se odnosi na plaćanja, ali i na radno vrijeme i sva ostala prava?

To se odnosi na sva statusna prava zaposlenika Munogsa.

60 je zaposlenika Mungosa, no što je s ostalih 540 pirotehničara. Oni nisu obuhvaćeni ovim ugovorom, možemo li očekivati neki granski kolektivni ugovor?

U Mungosu radi oko 60 pirotehničara i još 15 ostalih zaposlenika. Ovim ugovorom smo riješili pitanja zaposlenika Mungosa. Nadam se da će ih i ostali riješiti do kraja ove godine i da će dobiti jednaka prava kao i naši zaposlenici.

Osim socijalnih prava, rekao bih da je problem i velik broj tvrtki. Je li to po vama previše i bi li to trebalo okrupnjavati?

Previše ili ne, razminiranje je na tržištu i svatko tko ima uvjete i mogućnosti ima pravo osnovati tvrtku. Ja se tu ne bih miješao kao direktor Mungosa. Ne bih se miješao u taj dio posla.

Ali tehnički ministar unutarnjih poslova i sam je naglasio da bi bilo puno lakše kad bi bili organiziraniji, ujedinjeniji.

Evo prilike za granski kolektivni ugovor, da se ujedine svi i daju potpuno jednaka statusna prava svim pirotehničarima.

Koja je vaša poruka kolegama koji su i danas na terenu?

Poruka mojim kolegama pirotehničarima izvan tvrtke Mungos je da se i oni na određeni način pokušaju izboriti za postizanje granskog kolektivnog ugovora. Vjerujem da bi to odgovaralo jednako i njima i njihovim poslodavcima i svim dionicima sustava protuminskog djelovanja. Svojim kolega pirotehničarima Mungosa poručujem – imam kolektivni ugovor, imamo posao i rekao bi zagrebački gradonačelnik – Idemo delat'.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se