Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan ugovor

Poruka Mungosima: 'Imamo posao i rekao bi zagrebački gradonačelnik – Idemo delat''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpisan je kolektivni ugovor između tvrtke Mungos te Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja.

Potpisivanju ugovora u Okučanima nazočili su opozvani predsjednik Vlade Tihomir Orešković i tehnički ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić.

Pročitajte i ovo Britanska policija Detoniran projektil Bomba im je bila ukras u dvorištu obiteljske kuće: "Osjećamo se kao da nas je napustio stari prijatelj" Slika nije dostupna Kosor razgovarala s pirotehničarima Mungosa o njihovim problemima

Nakon potpisivanja susreli su se s djelatnicima Hrvatskog centra za razminiranje i tvrtke Mungos te obišli štandove Hrvatskog centra za razminiranje.

Kolektivni ugovor je nešto što bi trebalo pomoći pirotehničarima da lakše prebrode svoje probleme i opasnosti kojima su svakodnevno izloženi.

Andrija Jarak je pratio potpisivanje kolektivnog ugovora između pirotehničara i državne tvrtke Mungos te u Vijestima Nove TV razgovarao s Damirom Magdićem, predsjednikom tvrtke Mungos.

Što vam točno znači ovaj današnji ugovor?

Svim zaposlenicima tvrtke Mungos znači napokon rješavanje njihovih najvažnijih statusnih pitanja koja će biti zagarantirana ovih ugovorom na iduće 4 godine. Nema mogućnosti promjene onoga što su danas dobili.

To se odnosi na plaćanja, ali i na radno vrijeme i sva ostala prava?

To se odnosi na sva statusna prava zaposlenika Munogsa.

60 je zaposlenika Mungosa, no što je s ostalih 540 pirotehničara. Oni nisu obuhvaćeni ovim ugovorom, možemo li očekivati neki granski kolektivni ugovor?

U Mungosu radi oko 60 pirotehničara i još 15 ostalih zaposlenika. Ovim ugovorom smo riješili pitanja zaposlenika Mungosa. Nadam se da će ih i ostali riješiti do kraja ove godine i da će dobiti jednaka prava kao i naši zaposlenici.

Osim socijalnih prava, rekao bih da je problem i velik broj tvrtki. Je li to po vama previše i bi li to trebalo okrupnjavati?

Previše ili ne, razminiranje je na tržištu i svatko tko ima uvjete i mogućnosti ima pravo osnovati tvrtku. Ja se tu ne bih miješao kao direktor Mungosa. Ne bih se miješao u taj dio posla.

Ali tehnički ministar unutarnjih poslova i sam je naglasio da bi bilo puno lakše kad bi bili organiziraniji, ujedinjeniji.

Evo prilike za granski kolektivni ugovor, da se ujedine svi i daju potpuno jednaka statusna prava svim pirotehničarima.

Koja je vaša poruka kolegama koji su i danas na terenu?

Poruka mojim kolegama pirotehničarima izvan tvrtke Mungos je da se i oni na određeni način pokušaju izboriti za postizanje granskog kolektivnog ugovora. Vjerujem da bi to odgovaralo jednako i njima i njihovim poslodavcima i svim dionicima sustava protuminskog djelovanja. Svojim kolega pirotehničarima Mungosa poručujem – imam kolektivni ugovor, imamo posao i rekao bi zagrebački gradonačelnik – Idemo delat'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene