Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspuštanje Sabora

POČELO SKUPLJANJE POTPISA 'Dosta je bilo licitacija za funkcije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je započeo s prikupljanjem potpise za samoraspuštanje Hrvatskog Sabora. SDP-ov Ranko Ostojić najavio je kako će popis sa imenima 76 zastupnika imati vrlo brzo.

Situaciju u Saboru prati reporterka Dnevnika Nove TV, Ivana Brkić Tomljenović koja napominje kako SDP može računati na bivše partnere koalicije Hrvatska raste kao i IDS, te kako bi ovaj zahtjev SDP-a za raspuštanje Sabora mogli potpisati i Ivan Vilibor Sinčić i Stipe Petrina.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

'Ono što SDP želi ovime napraviti je istjerati stvari na čistac, istjerati MOST na čistac, da odluče što žele napraviti. Ili se ponovno složiti sa HDZ-om ili ići na izbore. SDP ne vjeruju da HDZ ima potrebnu većinu. No u ovom slučaj, kako kaže gospodin Čačić, svi pregovaraju sa svima. Ono što svakako nije dobro za HDZ je da se neki partneri javno međusobno isključuju. Tako se ASP AS ne vidi s SDP-om, a moram priznat da ni ja ne vidim u istoj vladi imena poput Glavaša, Pupovca ili Tepeša', rekla je reporterka Ivana Brkić Tomljenović.

'Mi čujemo da se o tome govori, mi čujemo da postoji inicijativa u tom smislu, mi sudjelovanja o tome nemamo i ne vidimo još pretpostavki za tu vrstu sudjelovanja', rekao je Milorad Pupovac.

'Mene nije nitko kontaktirao, svašta se priča po saboru to sam čuo samo od vas sada što se mene tiče osobno ja sam dao svoju izjavu što se mene tiče što prije izbori, to bolje', rekao je Furio Radin.

'Što se tiče HSP AS-a nikakva vlada, tehnička, manjinska, bilo kakva u kojoj je Miorad Pupovac i SDSS za nas ne postoji. Mi je nikada, nikada nećemo podržati. Dakle nema situacije u kojoj ćemo mi podržati ne samo SDSS nego SDP i HNS', rekao je Pero Ćorić.

Gotovo svaki dan donosi jednu novu inicijativu. Prvo smo imali opoziv Karamarka, pa zahtjev za opoziv premijera Oreškovića, Laburisti su u saborsku proceduru uputili zahtjev za raspuštanje Sabora, a danas i ova inicijativa SDP-a i prikupljanje potpisa. Što će se dalje događati i što će se prvo uvrstiti na dnevni red, ako do toga dođe, isključivo ovisi o volji predsjednika Sabora, Željka Reinera. Ako SDP prikupi 76 ruku, takav zahtjev je vrlo teško ignorirati.

SDP počeo s prikupljanjem potpisa

SDP i klub zastupnika SDP-a započeo je s prikupljanjem potpisa za raspuštanje Hrvatskog sabora, kazao je u obraćanju za medije, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Ranko Ostojić.

'To je u ovom trenutku najbolje što možemo napraviti. Pozvat ćemo sve, ne samo oporbu, već sve odgovorne zastupnike koji smatraju da je upravo ovo izlaz iz agonije u kojoj smo se našli', rekao je Ostojić.

Kazao je kako su do sada prikupili dovoljan broj potpisa koji sugeriraju da je akcija itekako ozbiljna, te dodao da pred predsjednika Sabora, Željka Reinera, bez 76 potpisa neće dolaziti. Popis zastupnika koji su potpisali ili koji će to još učiniti, kazao je Ostojić, bit će javno objavljen i to vrlo brzo.

'Iako su laburisti bili prvi s ovom inicijativom, oni su s nama na istoj listi za koju očekujemo da će se priključiti i drugi zastupnici. Mislimo da agoniju treba prekinuti, a mandate vratiti građanima. Dosta je bilo licitacije oko toga tko će biti premijer, tko će biti potpredsjednik i slično.

Na pitanje jesu li svoj potpis dali Radimir Čačić, Drago Prgomet ili netko od manjinaca, Ostojić je odgovorio kako o imenima ne bi želio govoriti, te da će potpis biti javno objavljeni nakon što ih se preda predsjedniku Sabora.

'SDP-u se nimalo ne sviđa ova situacija, mi nimalo ne likujemo što nam se zbog ove situacije diže rejting. HDZ je puno toga najavljivao, misli da je cijela operacija spašavanja Karamarka počela s raspravom o njegovom opozivu. Građani su zabrinuti, svaki sat imaju nove informacije, vrijeme je da se priča okonča na najbolji mogući način, a to su novi izbori', poručio je Ostojić.

Žele vladati

'Čini se da SDP ide s taktikom da vide koliko u ovom trenutku mogu pridobiti zastupnika kada je u pitanju samoraspuštanje, imaju li 76 ruku da bi na taj način mogli biti sigurni kako mogu smijeniti Tomislava Karamarka. S druge strane HDZ je u ogromnoj ofenzivi i najbliži suradnici Tomislav karamarka poručuju da ništa ne prepuštaju slučaju i žele iduće tri i pol godine Vladati na Markovu Trgu', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene