Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biskupija opovrgava Vatikan

'Nismo željeli pregovarati na način u kojim bi se mimoišli sporazumi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije trebalo dugo čekati da iz Poreča stigne odgovor na izjavu Vatikana. Točnije, na žestoko pismo vatikanske birokracije, argumentima i odlučnošću da dokaže da je u pravu javio se kancelar Porečko-pulske biskupije velečasni Ilija Jakovljević.

Odgovarajući Vatikanu da se ne radi o državnom, nego o untarcrkvenom pitanju, velečasni Jakovljević konstatira kako je 'Abbazia di Praglia je 27. lipnja 2006. podnijela tužbu Općinskom sudu u Bujama u kojem tuži sedam pravnih i fizičkih osoba među kojima su Biskupija, Župa Dajla, Republika Hrvatska, Grad Novigrad i drugi'. Dakle, ne radi se samo o crkvenim institucijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravna bitka se nastavlja Otkazano ročište za Dajlu Slika nije dostupna Opasan presedan 'Postoji opasnost da biskup bude deložiran, morat će si otvoriti šator kao sjedište'

'Tužitelj traži od RH da se imovina vrati Abbaziji di Praglia ili da ih obešteti biskupija, jer smatraju da do 1954. godine na području Istre, u Zona B, nisu vrijedili zakoni Jugoslavije, nego Italije. Ne priznaju pravni poredak Jugoslavije. Dva puta je Abbazia di Praglia izgubila spor na Općinskom sudu u Bujama. Potom su pokrenuli 29. studenoga 2002. godine upravni postupak pri Uredu Državane uprave u Bujama u kojem traže povrat imovine u Dajli. U svome zahtjevu, također navode da su primili od Republike Italije obeštećenje za svu imovinu. Njihov je zahtjev odbijen, što je potvrdilo ministarstvo pravosuđa RH. Općinski sud u Bujama je 23. svibnja 1996. godine presudio: 'Utvrđuje se da je Župa Dajla pravni sljednik Samostana u Dajli', kazao je porečki kancelar citirajući presude.

Nije poštovana volja grofa Grisonija

Na tvrdnju Vatikana da su talijanski benediktinci nasljednici Dajle, velečasni Jakovljević tvrdi da nije poštivana volja oporučitelja te da oni nemaju pravo na imovinu.

'Vlasnik posjeda u Dajli, grof Grisoni, je prema oporuci iz 1841. pozvao benediktince da u Dajli osnuju samostan. Samostan je u Dajli osnovan i samostan u Dajli je bio vlasnik imovine što se vidi u zemljišnim knjigama. Nikad vlasnik imovine nije bila Abbazia di Pragli iz Italije. Prema volji grofa Grisonija samostan je osnovan 'kako bi se poboljšalo materijalno i duhovno stanje onih moji coloni i ostalih ljudi u onom području, koji su slabo poučeni u vjeri i moralu…'. U oporuci nadalje jasno stoji: 'U slučaju da se spomenuti Samostan iz bilo kojeg razloga kasnije ukine, dotična imovina neka se dodijeli u bilo koje doba i slučaju Ustanovi koju ću sada osnovati'. Ustanova nije osnovana, ali je brigu za vjernike preuzela Župa Dajla i po tome Župa Dajla ima pravo na tu imovinu. Oporučitelj nigdje ne spominje da na tu imovinu ima pravo Abbazia di Praglia, posebno ne Abbazia d.o.o. koja je osnovana prije nekoliko godina', pojasnio je Jakovljević.

Nismo se povukli iz pregovora

On kaže da se biskup Ivan Milovan i biskupija nisu povukli iz pregovora, kao što tvrdi Vatikan, 'već nisu željeli više pregovarati na način u kojim bi se mimoišli Osimski i Rimski sporazumi, kao i zakoni Republike Hrvatske'.

'Ako se ustanovi da Župa Dajla nije imala pravo na povrat imovine mi ćemo odmah imovinu izručiti Republici Hrvatskoj. Duboko sam uvjeren da će ubrzo doći do rješenja ovog pitanja poštivajući Osimske sporazume zakone Republike Hrvatske i njene pravne institucije, te volju oporučitelja', kazao je Jakovljević, naglašavajući svoju odanost i odanost svoje biskupije papi Benedictu XVI.

'Poštujući Svetog Oca i smatrajući neupitnim naše zajedništvo sa Svetom Stolicom vjerujem da će se nadići nastale nesuglasice', poručio je iz Poreča velečasni Jakovljević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene