Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravna bitka se nastavlja

Otkazano ročište za Dajlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općinskom sudu u Bujama zbog spriječenosti sutkinje otkazano je za danas najavljeno ročište u parnici u kojoj praglianski benediktinci traže vlasništvo nad nekretninama u Dajli.

Glasnogovornica Općinskoga suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić izjavila je da je sutkinja Margareta Vivoda koja vodi parnicu službeno odsutna te da se još ne zna kada će se održati novo ročište.

U međuvremenu je Županijski sud u Puli odbio zahtjev za predbilježbu tvrtke 'Abbazia' d.o.o., koja zastupa talijanske benediktince na uknjižbu nekretnina u Dajli.

Po riječima glasnogovornice bujskoga suda, drugostupanjski sud smatra kako u skladu s hrvatskim pozitivnim zakonskim propisima, a ne na temelju kanonskog prava, nema osnova za njihovu predbilježbu.

Tvrtka 'Abbazia', koju je osnovala opatija u Pragli radi uknjižbe na nekretnine u Dajli i oko nje na koju benediktinci polažu pravo, uložila je žalbu Županijskome sudu u Puli na rješenje bujskoga Općinskog suda od 19. rujna. Tim rješenjem odbijen je zahtjev tvrtke 'Abbazia' za predbilježbu zbog pravne nevaljanosti punomoći u postupku predbilježbe.

Naime, u pitanje vlasništva nad zemljištem umiješao se i Vatikan te je sastavljen sporazum o uređenju međusobnih odnosa kojim su župa Dajla i porečka i pulska biskupija prenijeli prava vlasništva na nekretninama u korist 'Abbazije'. Budući da je taj sporazum biskup Ivan Milovan odbio potpisati, papa Benedikt XVI. nakratko ga je suspendirao te je ovlastio španjolskog biskupa Norberta Villu da u ime porečke i pulske biskupije potpiše sporazum, što je on i učinio.

Kako je bujski sud utvrdio da potpis španjolskog biskupa u ime porečke i pulske biskupije nema pravni legitimitet, zatražio je dodatnu Papinu ovlast. Budući ona nije stigla u zakonskome roku, benediktincima je prvostupanjski sud 19. rujna odbio zahtjev za predbilježbu.

Inače, tvrtka 'Abbazia' tuži župu Dajlu, tvrtku 'Benedikt', Matu Vekića, 'Golf Istru' d.d., grad Novigrad, Porečko-pulsku biskupiju i Republiku Hrvatsku polažući pravo na vlasništvo nad nekretninama kojima su raspolagali talijanski benediktinci iz samostana u Dajli, a u međuvremenu na taj sud stižu novi podnesci kojima se polaže isto pravo.

Ministarstvo pravosuđa je međutim 9. kolovoza donijelo rješenje o ništavnosti sedam rješenja bujske ispostave ureda za imovinsko-pravne poslove u Istarskoj županiji, kojima je između 1997. i 2002. spomenutoj župi vraćeno oko 400 hektara zemljišta na temelju zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugokomunističke vladavine. Kako se rješenjem Ministarstva pravosuđa poništavaju ta rješenja, stranke u postupku pokrenule su upravni spor jer nemaju prava žalbe, a kako na ministrovo rješenje, po zakonu, nisu mogle izjaviti žalbu, obje su zainteresirane strane pokrenule upravni spor. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravosudni epilog Evo koje su posljedice konačne sudske odluke o Dajli Slika nije dostupna Bozanić podržava Vatikan Slušamo uvredljive primjedbe na račun Svetog Oca

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene