Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ove godine 75, prošle 17 oboljelih

Porastao je broj oboljelih od virusnog meningitisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porastao je broj oboljelih od virusnog meningitisa, bolesti koja najčešće pogađa djecu, a uzrokuje povraćanje, visoku temperaturu, klonulost.

Liječnici upozoravaju na lak način zaraze i povećanu epidemiju enterovirusnih bolesti. U ovo doba prošle godine hospitalizirano je 17 osoba, ove godine čak 75.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

Vrhunac sezone virusnog meningitisa upravo su srpanj i kolovoz. Djevojlica Marta ga je preboljela prošle godine. 'Krene sa temperaturom i napornim povraćanjem koje ne prestaje, dijete ne može gledati u svjetlost, žali se na bol u glavi', rekla je Katarina, Martinina mama.

Liječnici simptome opisuju kao ljetna gripa. Najugroženija su djeca, a bolest se prenosi putem prljavih ruku i vode, bilo one u bazenu ili moru. 'Put prijenosa virusa, odnosno, ulaska u naše tijelo je gutanje virusa. Zbog neuobičajeno toplog vremena dolazi do razmnožavanja virusa, i vrlo lako se možete zaraziti', rekao je dr. Goran Tešović, infektolog iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

>> Dječak kojemu su zbog meningitisa amputirane obje noge, za prvi rođendan dobio proteze

Ove godine, upozoravaju liječnici, povećana je epidemija enterovirusnih bolesti, a od virusnog meningitisa oboljelo je stotinjak osoba. 'Najveći broj ljudi se zarazi kupanjem ili u kontinentalnim stajaćicama ili u plitkome moru u kojemu postoji fekalno zagađenje', rekao je dr. Tešović. Za razliku od bakterijskog, virusni meningitis ima blaži tijek. I oporavak je lakši. A najbolja prevencija je pripaziti na higijenu, da se neželjena oboljenja izbjegnu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene