448944
448944
448944
448944
448944

Sve više ljudi na bolovanju, HZZO kreće u kontrole

  • , 04.09.2016., 09:37
  • Autor:
  • komentara

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) najavljuju akcije kontrole bolovanja, čija je stopa u stalnom porastu posljednje dvije godine na području cijele Hrvatske.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Povećava se broj dnevno bolesnih i broj dana bolovanja, te rastu troškovi naknada za bolovanje što značajno opterećuje zdravstveni proračun, kažu u HZZO-u.

Broj bolovanja već je u 2015. godini bitno porastao u odnosu na 2014. kao i na planiranu stopu bolovanja, a ta se tendencija nastavila i u prvih šest mjeseci ove godine.

Tako je ukupna stopa bolovanja u 2014. godine iznosila 2,76, u 2015. - 3,03, a u prvih šest mjeseci ove godine - 3,18. Naknade isplaćene za bolovanja u 2015. godine iznosile su 1,23 milijuna kuna, što je 119 tisuća kuna više nego 2014.

Prosječno, ove je godine dnevno na bolovanju 46.909 osoba, što je za 6914 više nego 2014.

Uz redovite kontrole otvorenih bolovanja u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, iz HZZO-a stoga poručuju da će poduzeti i izvanredne akcije te pojačati nadzor kako bi utvrdili razloge porasta stope bolovanja, te će "postupiti u skladu s utvrđenim činjenicama".

Nakon ukidanja ovlaštenih doktora HZZO-a - povećala se stopa bolovanja

Kao jedan od mogućih razloga porasta bolovanja u HZZO-u navode zakonske izmjene iz 2013. kojima je sustav kontrole ostao bez njihovih ovlaštenih doktora.

Ovlašteni doktori od 2009. do srpnja 2013. kontrolirali su ordinacije obiteljskih doktora i pregledavali medicinsku dokumentaciju. Mogli su pozvati na pregled osobu na bolovanju, kada je to bilo potrebno zbog produženja ili zaključivanja bolovanja, a obavljali su i druge potrebne poslove i konzultacije u ordinaciji izabranog doktora.

Njihovo uvođenje, kažu u HZZO-u, pokazalo je dobre rezultate, tako da se stopa bolovanja nekoliko godina uzastopno smanjivala.

No, po novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju iz 2013. izabrani je doktor jedini ovlašten za određivanje trajanja bolovanja.

Posljedično, od početka 2015. godine stopa bolovanja počela je značajno rasti zbog čega u HZZO-u kažu da "moraju poduzeti nove akcije kontrole". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se