Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statistički podaci

Više se trošilo u svibnju i lipnju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U hrvatskim trgovinama pojačano se trošilo u svibnju i lipnju.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, promet u trgovinama na malo u lipnju je porastao 2,7 posto na godišnjoj razini, što je već drugi mjesec za redom da raste.

Pročitajte i ovo Ilustracija 24. ožujka Pogledajte koje su trgovine otvorene ovu nedjelju Slika nije dostupna CRNI SCENARIJ Nimalo lijepe vijesti: Inflacija divlja, objavljeno kolika je bila u travnju, najviše rasle cijene prijevoza i hrane

>> Koliko zapravo stoji jedan dan na plaži?

Sve do petog mjeseca ove godine, promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine. Stručnjaci kažu da je na rast potrošnje uvelike utjecao rast broja dolazaka i noćenja turista u lipnju. Ipak, oporavak BDP-a ne očekuje se tako skoro.

'Ne kupujem nikakav luksuz, ni slučajno. Ne vjerujem u statistike', rekla je Jelena, kupac. 'Kupujem samo više povrća i voća, radi lakše probave i prehrane. Potrošit ću oko 500, 600 kuna', rekla je Tatjana, kupac. 'Bez oporavka nezaposlenosti, stabilizacije realnih neto plaća, jako je teško očekivati da će se takav trend nastaviti', rekao je Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar.

Nakon neprestanog pada, potrošnja je porasla prvi put nakon više od godinu dana. Trgovci su zadovoljni rezultatima. 'Od 2008. do danas maloprodaja je pala 20 posto, tako da svaki makar i minimalni rast maloprodaje je dobar za tržište. Porezna presija uništava sivu ekonomiju i maloprodaja se seli u organiziranu ekonomiju', rekao je Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete.

'Taj rast je dosta konstantan, neki mjesec više, neki mjesec manje. Od ukupnih primanja, dohotka prosječnog hrvatskog potrošača, preko 30 posto toga se troši na hranu', rekao je Jure Radoš, direktor nabave u Konzumu.

Zahvaljujući turističkoj sezoni, idući mjeseci također će biti potrošački pozitivni. No, ne narastu li prosječne plaće, trend potrošnje ponovno bi mogao - u minus.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene