Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A danas kupuju brodogradilište

Poput američkog sna: Stvaranje DIV-a počelo sa starim fićom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča novog vlasnika Brodosplita je poput američkog sna - njegov otac počeo je posao sa starim fićom. A danas, eto, sin s biznisom ide korak dalje i kupuje brodogradilište.

Za vodeću tvornicu vijaka u Europi nema odmora. Radi se punom parom, a slavi skromno. 'Drago mi je, drago mi je što napredujemo', rekao je radnik Franjo Jurić. Radnici su zadovoljni. Plaća stiže na vrijeme, ovisno o dobiti i ostali beneficiji. A sve je počelo gotovo holivudski. 'Kada je moj otac skupio novce za fićeka, time je kupio prvi stroj na otpadu 1971. godine', ispričao je Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezakonita mjera? Radnici Brodosplita opet pred ulazom u tvrtku: 'O suspenziji su nas obavijestili SMS porukama' Slika nije dostupna Spor oko plaća Drama u Brodosplitu: Debeljak posjetio radnika, on prekinuo štrajk glađu

Od vijaka je krenuo odličan poslovni put, a zbog njega ova tvornica danas djeluje u čak šest zemalja. S ukupno 1.000 zaposlenih, od osnutka do danas stalno imaju rast, na godinu 42 posto, s prometom od pola milijarde i dobiti od 50 milijuna kuna. Recept zvuči jednostavno. 'Kad vidite da vam je posao hobi i da uživate u njemu onda ćete biti uspješni, sretni, zadovoljni, sve', rekao je Debeljak. 'Ja sam vam strašni pozitivac, meni je svaka stvar koja je loša repromaterijal za nešto dobro', dodao je.

>> 'Nakon toliko kriminala drugačije nije moglo završiti'

Vlasnik je otac šestero djece i sedmog na putu pa je to valjda razlog jedinstvenog pristupa u poslu. 'DIV grupa je u vlasništvu jedne obitelji. Mi se i ponašamo kao jedna velika obitelj', rekao je direktor DIV-a Darko Pappo. 'Moguće je imati i novce i strojeve, ali ako nemate radnika onda nemate ništa', rekao je Pappo. 'Nadam se da će i ovi radnici koji rade u Brodosplitu biti zadovoljni. A čujte, promjena bi moralo nekih biti, to ne ovisi o nama, bitno je da proizvodnja ide', rekao je radnik Marijan Radovanović.

Kao mjerilo uspjeha navode i što im rijetki radnici odlaze iz tvrtke. U brodogradnji obećavaju zadržati što više radnih mjesta, otvoriti i neka nova. Svjesni su potencijala Brodosplita i žele ih ostvariti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene