Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast cijena dionica

Popravljaju se rezultati Agrokorovih tvrtki na burzi: Pogledajte koliko su u plusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Agrokor dobio prvi kredit i nakon što su obavljena prva plaćanja dobavljačima, popravljaju se i rezultati Agrokorovih tvrtki na burzi.

Sve izlistane tvrtke bilježe rast cijene dionica. Ledo je u plusu više od 17 posto, Belje više od 16 posto, Jamnica više od 18 posto, Zvijezda više od 22 posto. Malo je porasla i cijena dionica Vupika dok se Tiskovim dionicama nije trgovalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Slika nije dostupna Izvanredna uprava podnijela žalbu Sud mora u roku od dva dana donijeti odluku o dionicama koje je Slovenija oduzela Agrokoru

Dobavljači i bankari i dalje pregovaraju oko sporazuma koji bi riješio problem naplate mjenica. Prema podacima HANFA-e vrijednost mjenica koje se odnose na Agrokorove dobavljače i njihove poslove s koncernom iznosi dvije milijarde i 990 milijuna kuna. Podsjetimo dobavljači očekuju da banke i faktoring društva potpišu sporazum prema kojem će zamrznuti prisilne naplate mjenica od dobavljača na neko vrijeme.

Do razrješenja situacije i stabilizacije poslovanja Agrokora treba još puno posla obaviti - jedan dio je i dogovor svih vjerovnika da se drže pravila igre dogovorenih uoči blagdana.

Oko tog traju razgovori.

''U upravi Agrokora prije nekoliko minuta su mi potvrdili kako će oni potpisati promemoriju i stu objaviti na svojim internetskim stranicama. Jednako tako pozvat će financijske institucije i dobavljače da naprave isto, da potpišu promemoriju.

Poznato je naime da zakon lex Agrokor štiti koncern od prisilne naplate mjenica od strane banaka sve dok traje primjena tog zakona. S druge strane traje prava borba između banaka i dobavljača zato što i jedni i drugi imaju svoje interese koje javno pokazuju, koje uopće ne kriju.

Naime, očito pritisnuti interesima svojih vlasnika, banke, a neke od njih su kako doznajemo to i pokušale učiniti, pokušavaju naplatiti barem dio mjenica, barem dio duga. S druge strane dobavljači na to ne žele pristati, traže potpisivanje te promemorije, traže monitoring, traže određeno vrijeme gdje će im banke svojim potpisom garantirati kako im neće naplaćivati potraživanja.

U kooridnaciji dobavljača kažu da je stvar potpuno jasna - ako banke naplate dio dugovanja da bi to za veliku većinu njih značilo bankrot. Nitko danas ne želi potvrditi kad i gdje će se održati sastanak. Zadnje informacije kažu da bi se otprilike za sat vremena ponovno za istim stolom trebali naći predstavnici financijskih institucija i dobavljača i pokušati potpisati tu promemoriju koja bi svima dali zraka.

HANFA je danas objavila gotovo tri milijarde kuna nenaplaćenih mjenica prema Agrokoru i u ovom trenutku od toga, kako doznajemo, veliku većinu drže dva velika faktoring društva. Čeka se potpisivanje promemorije koje bi trebalo dati vremena svim zainteresiranim stranama u ovoj velikoj aferi'', izvijestio je o detaljima za Vijesti Nove TV reporter Andrija Jarak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene