Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlastitim vodama

Poplavljen veći dio Imotskog polja, nabujala Neretva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izvješću Hrvatskih voda o provedbi mjera obrane na porječjima dalmatinskih rijeka navodi se da je zbog porasta vodostaja rijeke Vrljike i pritoka te nemogućnosti odvodnje voda kroz tunel Petnik veći dio Imotskog polja poplavljen vlastitim vodama.

Pročitajte i ovo Dolina Neretve Narančin trnoviti štitasti moljac Potvrđen nalaz štetnog kukca kod Opuzena, iz resornog ministarstva objavili što će se sve morati učiniti Maraton lađa - 1 POBJEDNICI ZA DNEVNIK NOVE TV Zagrepčani odnijeli štit kneza Domagoja: ''Morali smo ove godine pokazati da nema dvojbe tko je najbolji''

To se posebno odnosi na područje općina Zmijavaca i Runovića gdje je poplavljeno oko 70 posto polja, a ukupan dio Imotskog polja poplavljen je do 20 posto. Zbog obilnih oborina Rastočko je polje poplavljeno oko 70, a Vrgoračko 50 posto. Razina vode u tim poljima još raste. Kako se navodi u izvješću, objekti obrane od poplava funkcioniraju bez teškoća. Poplavljene su ceste prema mjestu Kokorićima i Kutcu, pa se mještani koriste obilaznim cestama. Cesta Vrgorac - Orah preko Rastočkog polja također nije prohodna. Pojačani su protoci na većini bujica na podbiokovskom primorju, ali do sada nije bilo većih teškoća.

>> Zbog obilnih kiša preusmjeren promet u općini Medulinu

Znatno su porasli vodostaji na svim vodotocima i unutar kanalske mreže Sinjskog polja. Vodostaj u Peručkom jezeru je u razini predviđenoj pravilnikom, a crpne stanice u Trilju i Vedrini su u radu. Zbog obilnijih oborina u širem porječju Krke pojačan je protok Krkom i njezinim pritocima. Na snazi su mjere pripremnog stanja obrane od poplava. U istom izvješću se navodi da vodostaj Zrmanje lagano pada, ali zbog prognoziranih obilnih oborina ostaju na snazi redovite mjere obrane od poplava. Zbog unutarnjih voda poplavljeno je oko 25 posto Žegarskog polja.

Zbog obilnih oborina nabujala Neretva

Zbog obilnih oborina, u sljevu Neretve porastao je dotok vode u rijeku, a time se povećalo i ispuštanje iz akumulacija u tom sljevu, priopćile su danas Hrvatske vode. Navode da se iz Jablanice, najvažnije akumulacije u sljevu, ispušta znatna količina voda, 670 metara prostornih u sekundi, a zbog međudotoka, kroz Hidroelektranu Mostar protječe oko 1150 metara prostornih u sekundi.

To je uzrokovalo daljnji porast vodostaja na referentnim vodomjerima u Opuzenu i Metkoviću, zbog čega su 6. siječnja proglašene redovite mjere obrane od poplava na području uz Neretvu. Vodostaji na svim dionicama sporo rastu ili stagniraju, što uvelike ovisi o utjecaju plime i oseke, te je u danas u 7 sati iznosio na vodomjeru Opuzen +230 cm a na vodomjer u Metkoviću +336 cm, sa tendencijom daljnjeg blagog pada. Međutim, očekuje se porast vodostaja zbog najavljenih velikih oborina, pogotovo na širem slivu rijeke Neretve.

Najteže je u Kominu, naselju na desnoj obali Neretve, te u Metkoviću u naselju Jerkovcu i u Zagrebačkoj ulici, gdje su ljudi evakuirani iz nekoliko kuća. Prekinut je promet cestom Vid-Metković i zatvoren je granični prijelaz Gabela Polje-Metković, između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz Neretvu su postavljene ‘talpe’ na otvorima u zaštitnim armiranobetonskim zidovima na području Komina i Opuzena, spuštene su sve brane, a vrećama i nasipavanjem osiguravaju se kritična mjesta na kanalima i propustima. Danas je dolinu Neretve obišao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kako bi se upoznao s mjerama zaštite jedinica lokalne samouprave i nastalom štetom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene