Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorena granica s BiH

VIDEO: Poplavila dolina Neretve: Zatvorena granica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilne kiše izazvale su poplave u Kominu, Vrgoračkom i Rastok polju, zatvorena je cesta Bune i Blagaja te međunarodni granični prijelaz u Gabela Polju.

Uslijed obilnih kiša na području Grada Ploča najviše štete je bilo u Kominu gdje je voda prodrla u mjesto. Visok vodostaj rijeke Neretve pokrenuo je i podzemne vode. Najveću štetu napravile su oborinske vode s okolnog brda Orlovac. Hrvatske željeznice presjekle su prirodne vodotoke kojima je prije voda otjecala u Neretvu, a nisu riješile odvodnju.

Pročitajte i ovo Most preko Neretve preko Neretve VIDEO Ima li razloga za brigu: Spektakularan most u susjedstvu napuknuo, a promet nije ni krenuo Ilustracija Tužan kraj potrage Policija potvrdila: U Neretvi pronađeno tijelo nestalog Ante Bebića

Sustav oborinskih voda u Kominu je samo djelomično riješen. Pumpe za odvodnju koje se već 30 godina nalaze u Ispostavi Hrvatskih voda u Opuzenu, ne mogu postaviti zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu. Dogradonačelnik Ploča Goran Kovač zatražio hitno postavljanje zaklopki na ispuste za odvod oborinskih voda i pokrenuo razgovore o rješavanju imovinskih odnosa.

Poplava i u Vrgorcu

Na području Vrgorca pale su značajne oborine koje su dovele do plavljenja polja na tom području. Tako je u Vrgoračkom polju poplavaljeno 50 posto površine, dok je u polju Rastok 70 posto pod vodom. Došlo je do porasta vodostaja na vodomjerima Opuzen i Metković, a poplavljeno je područje Vid - Norina.

 Zbog Neretve zatvoren granični prijelaz s BiH

Međunarodni granični prijelaz u Gabela Polju između BiH i Republike Hrvatske kod Metkovića zatvoren je zbog izlijevanja Neretve na tome području, objavili su iz Civilne zaštite sa sjedištem u Mostaru. 'Promet je potpuno obustavljen u naselju Gabela Polje, a zatvoren je i granični prijelaz u tom naselju zbog izlijevanja rijeke Neretve i izbijanja podzemnih voda', priopćili su poslijepodne iz Županijskog operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Na području čapljinske općine rijeka Neretva i njezine pritoke Krupa i Trebižat poplavile su veći dio poljoprivrednih površina u naseljima Višići, Počitelj, Šurmanci, Tasovčići, Gnjilišta, Dračevo, Sjekose i Svitava. Na području Mostara poplavljena je cesta između naselja Bune i Blagaja te je potpuno obustavljen promet. Jedan dio ceste voda je potpuno urušila. Iz hidrocentrala na rijeci Neretvi su posljednja dva dana sinkronizirano ispuštali vodu, čime je znatno smanjena opasnost od poplave u priobalnim naseljima nedaleko od Konjica i Mostara, priopćili su iz dvaju elektroprivrednih poduzeća. ( Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene